Intresseorganisationen SKR räknar med att det behövs 25–30 miljarder kronor i statsbidrag till kommuner och regioner för att täcka upp för miljardunderskott. Och det brådskar.
Nu kräver också delar av oppositionen besked från regeringen.
Svårt att planera
– När kommuner och regioner får hål i plånboken handlar det inte bara om statistik och siffror. Utan det betyder det att det väntar neddragningar i förskola, skola, äldrevård och sjukvård, säger Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i Riksdagen.
Enligt Lena Hallengren behöver regeringen ge besked innan sommaren.
– Om inte kommuner och regioner får besked i närtid blir det väldigt svårt att planera. Då måste man ta tag i sin ekonomiska situation och kanske varsla. Eller så väntar skattehöjningar, vilket inte heller är drömmen för någon, säger hon.
"Varslas lärare redan nu"
Martin Ådahl, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet, säger att det är "mycket bekymmersamt" med så stora hål i finanserna. Framförallt är han bekymrad för skolans del.
– Det mest akuta, som kan ge långvariga konsekvenser, är att många behöriga lärare tyvärr riskerar att sägas upp och att skolor tvingas stänga, säger han.
Enligt Martin Ådahl kan det leda till en paniksituation med stora nedskärningar om regeringen inte ger något besked.
– Nedstängningar av skolor dröjer i regel till nästa budget, men det varslas redan nu lärare, framförallt behöriga lärare tyvärr, eftersom de är dyrast, säger han.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger på en pressträff i Bryssel att hon förstår att många känner av den höga inflationen, och att läget är tufft.
Däremot vill hon inte ge något besked om statsbidragen i nuläget.
– Vi kommer att återkomma i höstens budget med besked om nästa år. Men jag vet, och ser, att många kämpar, särskilt många regioner, säger hon.
Behöver prata ihop sig
Hon säger vidare att regeringspartierna och Sverigedemokraterna kommer att förhandla budgeten efter sommaren och att det är först efter att de "förhandlat ihop" sig som ett besked kan komma.
– Då vet vi mer om det ekonomiska läget och utrymmet i budgeten.
– En del lägger sina budgetar redan i sommar, det gör ju ofta kommuner och regioner. De har lite olika tidshorisont. Och jag förstår att de vill ha besked, men som brukligt är kommer vi att ge besked om det i höstens budget.
Staten kommer inte att kunna kompensera för alla kostnadsökningar som uppstår på grund av inflationen, enligt Svantesson.
– Men det är otroligt viktigt att välfärden kan upprätthålla kvalitén och jag kommer att följa utvecklingen väldigt noga, säger hon.