Svensk försvarsorder till Patria i Finland

De levererades till Försvarsmakten för ungefär 20 år sedan. Nu ska 168 pansarterrängbilar uppgraderas för att få längre livstid. Ordern på ungefär 300 miljoner kronor går till tillverkaren Patria i Finland.

En pansarterrängbil av modell 203 under uppdrag i Afghanistan. Arkivbild.

En pansarterrängbil av modell 203 under uppdrag i Afghanistan. Arkivbild.

Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten/TT

Ekonomi2022-02-12 03:39

Arbetet på de sexhjuliga pansarterrängbilarna av modell 202 och 203 ska inledas genast på Patrias anläggning i Finland. De första färdiga fordonen ska levereras i år, och sedan vidare under drygt tre år, skriver Försvarets materielverk (FMV).

"Eftersom det är 168 vagnar som på tre år ska genomgå uppgraderingen är det en logistisk utmaning att få till då vagnarna samtidigt behövs hos Försvarsmakten. Vi har en rotationsplan som gör att några vagnar i taget går in till uppgraderingen. Arbetet börjar med besiktning och avrustning vid militärverkstad i Sverige", säger Håkan Larsson, projektledare FMV, i ett pressmeddelande.

Uppgraderingarna gäller motor, chassi samt förbättringar av el- och hydraulsystemen. Det ska ge fordonen ytterligare minst 20 år i tjänst.

Pansarterrängbil 202/203 är ett fordon för trupptransport. Men en del fordon är specialutformade för stridsledning, ambulans, reparation samt för CBRN-händelser (kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!