Gunvor Group beskriver krigföringen i Ukraina som "besinningslöst våld" riktat mot den civila befolkningen i ett pressmeddelande.
I uttalandet tillägger Gunvor Group att man även stödjer frivilligorganisationer som bistår de som drabbas av den humanitära krisen till följd av kriget.
Torbjörn Törnqvist skapade Gunvor år 2000 tillsammans med den ryske oligarken Gennadij Timtjenko. Men Timtjenko sålde sin andel i bolaget 2014, i samband med att han hamnade på USA:s sanktionslista efter den ryska annekteringen av Krim.
Begränsad rysk exponering
Gunvor Group – en av världens största aktörer inom oljehandel – ägs i dag till 88,4 procent av Torbjörn Törnqvist, medan resterande aktier ägs av anställda, enligt bolaget.
Koncernens omsättning uppgick 2020 till 50 miljarder dollar. Och exponeringen mot Ryssland är begränsad, enligt Gunvors kommunikationschef Seth Thomas Pietras.
"Gunvor har väldigt begränsad exponering mot handel i Ryssland. Under 2020, det senaste året för vilket det finns tillgängliga siffror, härrörde bara 6 procent av vår totala handel från Ryssland. I termer av omsättning är det mindre än 3 procent", skriver han i ett mejl till TT.
Gunvor avyttrade nästan hela sin portfölj av ryska tillgångar 2015, enligt bolaget. Undantaget är en minoritetsandel i en oljeterminal, Ust-Luga Oil Products Terminal strax väster om St Petersburg.
"Alternativen för vad som ska göras med Ust-Luga-terminalen är under utredning", skriver Pietras.
God för 160 miljarder
Gennadij Timtjenko är efter sortin från Gunvor Group för åtta år sedan fortfarande aktiv i branschen, via investeringsbolaget Volga Group, som gör investeringar inom energi, transporter och byggindustrin.
Timtjenko lärde enligt nyhetsbyrån Bloomberg känna Vladimir Putin i St Petersburg på tidigt 1990-tal. Han är enligt Bloombergs Billionaires Index god för nästan 160 miljarder kronor och han sitter bland annat på stora ägarposter i den ryska naturgasproducenten Novatek och kemikoncernen Sibur.