Ökade energipriser har ritat om kartan för industrierna i Europa. Medan många industrier i Centraleuropa har fått ökade energikostnader med flera hundra procent är en stor del av de svenska industrierna självförsörjande på energi, bland annat genom att använda restprodukter från produktionen. Det gör att de är en av de stora vinnarna i energikrisen, säger Oskar Lindström, analytiker på Danske Bank.
– I svensk, integrerad skogsindustri får man ut väldigt mycket energi som man kan använda för att driva sina fabriker, säger Oskar Lindström, analytiker på Danske Bank.
Att industrin är integrerad betyder att en fabrik har flera delar av produktionskedjan. För en pappersfabrik kan det till exempel innebära att de även tillverkar pappersmassan. Ångan som bildas under massaproduktionen kan sedan användas som energi när man torkar pappersmassan, eller för att tillverka papper.
Pappersindustrin största vinnaren
Just pappersindustrin är en av de största vinnarna i energikrisen, enligt Oskar Lindström. En majoritet av de svenska pappersbruken är integrerade bruk, till skillnad från deras europeiska motsvarigheter. Europeiska pappersbruk behöver ofta köpa in pappersmassa, som har stigit i pris i takt med energipriserna.
Vissa svenska bruk kan dessutom få ett överskott av energi under produktionen som de sedan säljer vidare. Antingen ett överskott av biobränsle som används för till exempel fjärrvärme, eller av el som går ut på elnätet.
– SCA:s massabruk utanför Sundsvall sålde 0,4 terrawattimmar till elnätet förra året, utöver att tillverka en miljon ton pappersmassa, säger Oskar Lindström.
Samtidigt har priset på bland annat papper skjutit i höjden, trots svagare efterfrågan. Oskar Lindström berättar att kostnaden för ett ton papper mer än fördubblats i Europa.
– Pappersindustrin har ökat sina marginaler otroligt mycket senaste tiden, när priserna gått upp i Europa och den svenska industrin har kunnat haka på.
Den svaga kronan en bonus
Förutom papper- och massaproduktion är sågverksindustrin en viktig del i svensk skogsindustri. Båda delarna är exporttunga, mellan 70-90 procent exporteras, vilket innebär att producenterna tjänar på att dollarn är dyr.
Priserna på trävaror har dock sjunkit rejält senaste tiden, bland annat för att många köpte på sig stora volymer innan sanktionerna mot Ryssland. Samtidigt har efterfrågan på byggmaterial sjunkit efter att byggboomen som var under pandemin har stannat av. Men det behöver inte innebära en förlust för den svenska industrin, säger Oskar Lindström.
– Svensk skogsindustri är ett helt nätverk av ömsesidigt beroende. Många bolag har hand om hela flödet, de har egna sågverk och egna massabruk. Alla benen är viktiga, även om vi just nu kommer se vinsterna i pappersverksamheterna.
"Energifrågan nästa grej"
Av den energi som blir till överskott inom skogsindustrin är biobränsle den största delen. Biobränsle utgör numera en fjärdedel av energianvändningen i Sverige. En viktig energikälla som ofta glöms bort i energidebatten, menar Oskar Lindström.
– Jag tror att vi kommer få se mer investeringar i biobränsle nu, så att vi får mer högvärdiga produkter av energin som bildas i industrin, fordonsbränsle till exempel. Energifrågan kommer bli nästa grej.
Rättad version: I en tidigare version uttrycktes energikostnader med ett felaktigt ord.