Svenska betor till oljedriven fabrik i Danmark

Delar av svensk sockerproduktion flyttas till Danmark – till en fabrik som går på olja. Orsaken är risken för brist på naturgas.

Planen är att skeppa 300|000 ton skånska sockerbetor via hamnen i Trelleborg till Nordic Sugars fabrik i Nakskov i Danmark. Arkivbild.

Planen är att skeppa 300|000 ton skånska sockerbetor via hamnen i Trelleborg till Nordic Sugars fabrik i Nakskov i Danmark. Arkivbild.

Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Ekonomi2022-08-31 11:24

Bakgrunden till beslutet är risken för en eventuell energibrist i sockerfabriken i Örtofta utanför Lund, Sveriges enda sockerfabrik. Produktionen här är till stor del beroende av naturgas och ägaren Nordic Sugar befarar att produktionen kan hotas av ransoneringar om naturgasbristen blir akut under vintern, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Planen är att skeppa 300 000 ton sockerbetor via hamnen i Trelleborg till Nordic Sugars fabrik i Nakskov i Danmark. Till skillnad från fabriken i Örtofta drivs fabriken i Nakskov på olja.

"Olycklig situation"

– Utifrån förutsättningarna som råder är det en bra lösning, men det är klart att det är en olycklig situation att svenska betor nu transporteras till ett annat land, i stället för till en modern fabrik i närområdet. Dessutom till en fabrik som går på olja i stället för naturgas, säger Ida Lindell, generalsekreterare för intresseföreningen Betodlarna, till Dagens Industri.

I Trelleborg pågår redan förberedelser för utskeppningen av betor – den första båten avgår den 19 september. Totalt väntas utskeppningen pågå under drygt tre månader. Det är framför allt betor från den skånska sydkusten som ska förädlas i Danmark.

"Ett steg tillbaka"

I anläggningen i Örtofta kommer samtidigt två pannor att konverteras från naturgas till lättolja. Nästa år planeras ytterligare sådana konverteringar och förhoppningen är enligt Nordic Sugars vd Jesper Thomassen att hela den svenska betskörden nästa år ska kunna förädlas i Sverige.

Han beskriver utvecklingen som olycklig.

– Naturgas är utan tvekan skonsammare för miljön men dagens situation med krig, ransoneringar och till det skenande priser kräver action här och nu. Vi fortsätter med vårt gröna omställningsarbete men osäkerheten kring gasleveranserna har tvingat oss att tillfälligt ta ett steg tillbaka och tänka i två spår, säger han till tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!