Det är Exportkreditnämnden som i sin återkommande rapport låtit Demoskop undersöka hur små och medelstora exportföretag ser på framtidsläget.
Den positiva exportutvecklingen har nu delvis vänt där 34 procent (jämfört med 45 procent för ett halvår sedan) uppger att man ökat sin export.
Ännu mer tydligt blir dock trendbrottet när det gäller framtidsutsikter.
Ungefär ett av tre tillfrågade bolag (29 procent) förväntar sig att exporten kommer att öka det närmaste kvartalet jämfört med nästan hälften (47 procent för ett halvår sedan).
Andelen som utgår från att exporten ska minska har samtidigt ökat från fem till 21 procent.
Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef på Exportkreditnämnden beskriver läget som att man "just nu är i lejonets gap men vet inte om lejonet ska svälja oss hela eller spotta ut oss".
– Vi befinner oss i den perfekta stormen. Efter covid-pandemin kom företagen tillbaka men nu har vi sett en dramatisk nedgång och vi står inför en brytpunkt, säger han till TT.
Flera orosmoment
Bland orosmomenten finns de allt högre priserna för insatsvaror som enligt Carl-Johan Karlsson har ökat med 20 procent. Bolagen missgynnas också av stigande energipriser och fyra av tio tillfrågade bolag anser att de höga energipriserna påverkar verksamheten i mycket eller ganska hög grad.
På plussidan märks att svenska exportföretag som får betalt i amerikanska dollar har det senaste året gynnats av den starka utvecklingen för den amerikanska valutan. Sedan årsskiftet har värdet på dollarn stigit med 23 procent och en dollar handlas nu kring historiskt höga 11:21 kronor per dollar.
Ökad osäkerhet
Sammantaget är det dock en ökat osäkerhet för merparten av bolagen, påpekar Carl-Johan Karlsson.
– Energipriserna slår stenhårt och vi ser en stor försiktighet bland bolagen. Det sker en kraftig inbromsning nu och vi vet inte ännu om situationen kommer att bli supernegativ.