Svenska gäng svindlar i Norge

Svenska kriminella gäng ägnar sig även åt bedrägerier i Norge, enligt den norska storbanken DNB. –De har haft god framgång, säger Sebastian E. Takle, avdelningschef på bankens enhet för arbete mot nätbedrägerier till näringslivssajten E24.

Nätfiske. Mailbedrägerier. Arkivbild.

Nätfiske. Mailbedrägerier. Arkivbild.

Foto: Leif R Jansson / TT

Ekonomi2023-12-01 02:20

DNB har undersökt svenska kopplingar till bedrägerier i Norge, till exempel där människor utsätts för så kallat nätfiske, eller phishing. Men det handlar också om andra metoder för att via nätet eller mobil lura till sig pengar.

– De övertalar folk att ge ifrån sig pengar frivilligt, säger Takle.

Den norska kriminalpolisen, Kripos, har redan sagt att svenska kriminella nätverk är verksamma över nästan hela Norge och att man kan se tecken på svenskt inflytande över norsk organiserad brottslighet. Nyligen sköts en svensk man i Moss i södra delen av Norge och händelsen misstänks vara kopplad till gängkriminalitet.

DNB började titta lite närmare på bedrägerier i Norge när den svenska Ekobrottsmyndigheten i höstas sade att gängen tjänar dubbelt så mycket på bedrägerier som knarkhandel. Slutsatsen för norsk del var oroande. Gängen tjänar miljoner på bedrägerier i Norge.

– Det var lite överraskande att de redan är så verksamma i Norge, säger Takle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!