"Svenska produkter fÄr svÄrare att konkurrera"

NĂ€r konsumenter hĂ„ller allt hĂ„rdare i plĂ„nboken satsar mĂ„nga livsmedelskedjor pĂ„ billigare sortiment. Men försöket till prispress kan fĂ„ vissa att vĂ€lja bort svenskproducerad mat – om den blir för dyr.

Vivianne Johansson, som handlat kattgodis och jordgubbar i sÀllskap av barnbarnet pÄ sin lokala matbutik i centrala Visby, stöter ihop med TT utanför butiksentrén. Men hon vill inte prata matpriser.

Vivianne Johansson, som handlat kattgodis och jordgubbar i sÀllskap av barnbarnet pÄ sin lokala matbutik i centrala Visby, stöter ihop med TT utanför butiksentrén. Men hon vill inte prata matpriser.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2022-07-10 11:03

Andreas Lundström kommer gĂ„endes med sina inköpta matvaror utanför en matbutik i centrala Visby. I dag Ă€r pĂ„sen knappt halvfull – han har bara handlat matlagningsgrĂ€dde och lök.

– Det Ă€r Ă„t helsike för dyrt. Jag köper vĂ€ldigt lite ost, det har blivit vĂ€ldigt dyrt.

TT: Kommer du att köpa svenskproducerad mat framöver?

– Det beror pĂ„ hur stor skillnad det blir.

Köpa billigare produkter

Matpriserna fortsĂ€tter stiga och mĂ„nga varor – som kaffe, kött och Ă€gg – blir allt dyrare. Maten Ă€r totalt nĂ€ra 9 procent dyrare – hittills i Ă„r, enligt Statistiska centralbyrĂ„n. Kycklingen har stigit över 25 procent och ost och mejerivaror har blivit 10–15 procent pĂ„ ett Ă„r.

En del konsumenter fÄr, i takt med stigande inflation, allt svÄrare att fÄ matkassan att rÀcka till allt de brukade köpa.

Butikskedjornas svar? Anpassa sitt sortiment, berÀttar Karin Brynell som Àr vd för branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

– Man kan se redan att man har en förflyttning mot billigare produkter, sĂ€ger hon till TT och pĂ„pekar att handeln redan pressar priser sĂ„ gott det gĂ„r.

Konkurrensen Àr hÄrd.

– Och har konsumenten mindre pengar i plĂ„nboken kommer man antingen att köpa mindre eller billigare produkter. Det mĂ„ste handeln förhĂ„lla sig till.

Oro för jordbruket

Vad hĂ€nder dĂ„ med den svenskproducerade maten – som i vissa fall Ă€r dyrare?

Det Àr den i och för sig inte alltid, kontrar Karin Brynell som nÀmner att svenskodlade grönsaker som Àr i sÀsong Àr billiga nu. Men i höst kan det se annorlunda ut nÀr det kommer till en del svenskproducerade varor, som exempelvis kött.

– Vi tycker det Ă€r lite oroande – nĂ€r vi ser framĂ„t – att svenska produkter kanske kommer att fĂ„ svĂ„rt att konkurrera med billigare import.

Men konsumenterna kommer i stor utstrÀckning att fortsÀtta köpa svenskt, tror Palle Borgström, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

– Det Ă€r klart det finns en oro för jordbruket, men det finns ocksĂ„ vĂ€ldigt mĂ„nga skĂ€l att vĂ€lja svenskt. BeredskapsskĂ€l, men ocksĂ„ i stort sett varje hĂ„llbarhetsparameter vi tittar pĂ„ – bĂ„de klimatet och miljö – sĂ„ Ă€r det svenska bĂ€ttre Ă€n importerat, sĂ€ger han till TT.

Konsumenterna fÄr betala

Lantbrukarna, som befinner sig lÀngst ner pÄ den svenska livsmedelskedjan, har det tufft, enligt LRF. Priserna pÄ insatsvaror som diesel, konstgödsel och utsÀde har ökat, inte minst i krigets spÄr. Att priser pÄ spannmÄl gÄtt upp gynnar visserligen spannmÄlsodlarna, medger LRF:s Palle Borgström.

– Men det som Ă€r en möjlighet med en högt spannmĂ„lspris blir en utmaning för animalieproduktionen som anvĂ€nder spannmĂ„let i fodret, fortsĂ€tter han.

Alla led i livsmedelskedjan – frĂ„n lantbruk till livsmedelsproducenter och handel – kommer bli tvungna att effektivisera för att fĂ„ ner kostnader. Men lĂ€get i svenskt jordbruk kommer Ă€ndĂ„ att slĂ„ igenom pĂ„ prislapparna för svensk mat i butik.

TT: Vem ska betala?

– Det vi inte kan ta bort genom effektivisering kommer att landa pĂ„ konsumenten. Alternativet Ă€r att vi slĂ„r ut delar av svenskt jordbruk vilket vore vĂ€ldigt olyckligt av flera skĂ€l, bĂ„de av hĂ„llbarhetsskĂ€l och av beredskapsskĂ€l. Det Ă€r viktigt att vi producerar mat i Sverige.

"Vill ju gynna det svenska"

Det Àr inte enbart konsumenterna som ska behöva betala, anser Jan Bertoft frÄn Sveriges konsumenter som nu efterlyser effektiviseringar i hela livsmedelskedjan.

– Vi vet att konsumenterna delvis fĂ„r betala det hĂ€r. Sedan tycker vi att staten ska vara beredd att titta över om man kan supporta de speciellt utsatta grupperna sĂ„ att alla har möjlighet att Ă€ta nĂ€ringsriktigt och hĂ„llbart, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:

– Det Ă€r olyckligt om det hĂ€r leder till ökade klyftor.

Vivianne Johansson har handlat kattgodis och jordgubbar pÄ sin lokala matbutik i centrala Visby. NÀr hon stöter ihop med TT utanför butiksentrén vill hon inte prata matpriser.

– DĂ„ blir jag lite deprimerad. Är man pensionĂ€r och inte har sĂ„ stor pension blir det lite svidit i plĂ„nboken. Jag försöker handa lockvaror, sĂ€ger hon och berĂ€ttar att hon numer skippar favoritfrukten mango som blivit alltför dyr.

FortsÀtta köpa svenskt vill hon dÀremot göra.

– Det kan man köpa med lite mer gott samvete. Man vill ju gynna det svenska.

Vad hÀnder med den svenskproducerade maten nÀr lÄgprisvarorna gör entré? Arkivbild.
Vad hÀnder med den svenskproducerade maten nÀr lÄgprisvarorna gör entré? Arkivbild.
Fakta: Stigande matpriser

Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast rÀnta), det vill sÀga förÀndringen frÄn samma mÄnad föregÄende Är, var 7,2 procent i maj 2022.

I maj lÄg livsmedelspriserna plus alkoholfria drycker, generellt, 8,8 procent högre Àn maj i fjol, enligt SCB:s Konsumentprisindex.

Kött, mjölk, ost och Ă€gg ökade mest i pris. Kycklingen Ă€r upp över 25 procent och ost och mejerivaror har blivit 10–15 procent dyrare pĂ„ ett Ă„r.

Prisökningen frÄn maj 2021 till maj 2022 var den största ÄrsförÀndringen pÄ 39 Är för livsmedel och alkoholfria drycker.

KĂ€lla: SCB

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!