Enligt rapporten kommer jämställdhet vara uppnådd först om 80 år.
“Ägande är makt, i såväl det privata som det professionella. Tillgång till kapital och privatekonomisk uthållighet skapar frihet och möjligheten att förverkliga sina idéer”, säger Emma Knaggård Wendt, generalsekreterare på Ownershift, i ett pressmeddelande.
Ownershifts rapport konstaterar också att ingen av landets kommuner är jämställd utifrån företagsägande.
Flest företag som ägs av kvinnor finns i höginkomstkommuner – som Lidingö, Danderyd och Vaxholm, där andelen uppgår till 43, 42 respektive 37 procent. Kommunen med lägst andel är Aneby, där 19 procent av företagsägarna är kvinnor.
“Ur ett samhällsperspektiv påverkar en ojämn fördelning av ägande och makt utveckling och innovationskraft negativt och minskar möjligheten att skapa produkter och tjänster för alla”, kommenterar Emma Heikensten, doktor i nationalekonomi och en av forskarna bakom rapporten.
Bland inrikesfödda män med inrikesfödda föräldrar är nio procent företagsägare, och fyra procent för kvinnor. När det gäller utrikesfödda män samt bland inrikesfödda män med minst en utrikesfödd förälder är sex procent företagsägare, jämfört med tre procent för kvinnor.
Därutöver visar statistik över finansiella kapitalinkomster att män får totalt 56 miljarder mer än kvinnor årligen, enligt SCB.