– Många odlare har rapporterat att de haft rekordskörd. I vissa fall till och med dubbla mängden, säger Sveneric Svensson, ordförande i Föreningen Svenskt Vin, till TT.
– Sedan är det för tidigt att säga något om kvaliteten. Det får framtiden utvisa.
Någon övergripande årsstatistik har inte branschorganisationen. Det finns ingen totalsiffra i ton.
Klart är dock att den långa sommarvärmen efter den kalla maj satte sprutt på vinrankorna. Dessutom har arealerna vuxit.
Fast i ett europeiskt perspektiv är Sverige som vinproducent självklart en pygmé.
Besprutas knappt alls
Här odlas vin professionellt på cirka 150 hektar, varav en del är unga odlingar som ännu inte skördats.
På minst två tredjedelar av arealen dominerar druvsorten solaris. Näst störst är den blå druvan rondo, som mest brukas för rosévin.
En bubblare är mousserande vin.
– Det är en stil som passar väldigt bra i Sverige. Vi har trots allt ett svalt klimat och det passar mousserande, för de druvorna man använder är lite mindre mogna än vanligt vitt vin, förklarar Sveneric Svensson.
Solaris är en så kallad piwi-druva, vilket betyder att sorten är framkorsad för att vara motståndskraftig mot svampangrepp. Därmed kräver solaris mycket lite besprutning.
– Utan att vara certifierade är praktiskt taget alla svenska odlingar ekologiska eller organiska, säger Sveneric Svensson.
Prisas internationellt
Den svenska nischen på marknaden stavas kvalitet, enligt honom:
– Vi satsar på hög kvalitet för det finns en sådan enorm flod av vin i världen. Svenskt vin kan aldrig hävda sig som bulkvin.
Strategin har gett resultat. På senare år har flera internationella utmärkelser tilldelats svenska vinmakare.
– Vad vi kan göra i Sverige är friska och fräscha viner. Det negativa med klimatförändringarna i andra delar av världen är att det blir varmare och varmare, så att de får svårt att behålla syran. Därför flyttas gränsen upp norrut för den typen av viner, säger Sveneric Svensson.
Gårdsförsäljning hoppet
Sverige blev 1999 ett EU-godkänt vinland, liksom Danmark och Finland.
Men fortfarande är Sverige det enda EU-landet där gårdsförsäljning – en stor sak för de svenska producenterna – av vin inte är tillåten.
I december väntas regeringens utredare Elisabeth Nilsson komma med besked om gårdsförsäljning av alkohol. En förutsättning är att en sådan inte får hota Systembolagets butiksförsäljning.
– Jag har en positiv känsla av att det går att hitta en väg som godkänner försäljning i samband med någon form av upplevelse på vingården. Men det handlar inte om försäljning i butiker som man bara kan köra till om det skulle vara slut på vin hemma, för det skulle vara ett alternativ till Systembolaget, säger Sveneric Svensson.