Den rusande inflationen som följts av räntehöjningar har påverkat investerarnas riskvilja, och sedermera de amerikanska techbolagen.
Sedan årsskiftet har de så kallade Faang-bolagen, som utgörs av Meta (Facebook), Apple, Amazon, Netflix och Alphabet (Google), tappat 32 procent i snitt. Netflix och Meta har sett nedgångar på 63 respektive 49 procent under denna tid.
Nu väntar en nervös vecka för de amerikanska techjättarna när en hel rad av dem ska redovisa sina kvartalsrapporter. Microsoft och Alphabet är först ut på tisdagen, och följs av Meta på onsdagen och på torsdagen lämnar Apple och Amazon sina rapporter.
Apple tar höjd
Johan Nilke, teknikförvaltare på Lannebo fonder, vill understryka att Faang-bolagen är olika bolag i grunden och påverkas på olika sätt av det ekonomiska läget. Apple och Amazon, med sin e-handel, drabbas mer av konsumenternas minskade köpkraft och Alphabet och Meta drivs mer av annonsmarknaden.
Här verkar Apple för första gången på länge kämpa i motvind med recessionsoron, rusande inflation och fortsatt strul med leveranskedjor. Häromveckan gick Apple ut med att bolaget kommer att bromsa in när det gäller kostnader och nyanställningar, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.
– Apple tar höjd för att man tror att det kommer att komma en recession. En recession kommer att leda till att färre köper Iphones, vilket är det som driver deras intäkter, säger Johan Nilke.
Analytiker väntar sig att Apple kommer att redovisa en kraftig inbromsning i försäljningssiffror. Intäkterna väntas landa på runt 82,7 miljarder dollar, en blygsam ökning med endast 2 procent från samma period förra året– om man jämför med den 36-procentiga ökningen i intäkter som redovisades under förra årets tredje kvartal.
Snaps rapport kan ge försmak
Tech-kollegorna Meta och Microsoft har även gått ut med att de kommer att säga upp anställda. För dessa två bolag kan Snapchats moderbolag Snaps redovisade resultat från förra veckan ge en försmak om hur det kan komma att gå, när de tre bolagen är beroende av sina reklamintäkter, enligt Nicklas Andersson, sparekonom på nätbanken Avanza.
Rapporten vittnade om inbromsad tillväxt och försämrade marknadsförutsättningar, vilket ledde till en sänkning av Snapaktien med 39 procent. Bolaget drog även med sig Meta i nedgången, som sjönk med 7,6 procent.
– Om företag har dragit ned på sina marknadsföringsbudgetar skulle Snaps resultat kunna visa för en liknande riktning för Meta och Alphabet, säger Nicklas Andersson.
Om Snapchats problem kan vara bolagsspecifika återstår däremot att se, menar han.
Börsen kan reagera positivt
Den stora frågan är om det är dags för återhämtning i den pressade techsektorn. Både Nicklas Andersson och Johan Nilke tror att det är någonting som vi kan få se resterande av året.
– Förväntningarna är att det ska lösa sig med komponentbristen och leverantörskedjorna, vilket jag tror att man kommer att kunna få se. Frågan är dock hur stor efterfrågan kommer att vara, vilket kan bli lite mer stökigt, säger Johan Nilke.
De långdragna nedgångarna kan också ge utrymme för positiva kursreaktioner om techbolagen överraskar i sina rapporter, menar Nicklas Andersson.
– Många av aktierna är rätt nedpressade och värderingarna har kommit ned, så om rapporterna kommer in bättre än väntat så finns det potential till en lättnadens suck och en skjuts uppåt för aktierna. Men om bolagen däremot inte levererar – då kan de som Snap bli rejält straffade, säger han.