SvK: Grönt ljus till att upphandla elanvändning

Svenska kraftnät har inte mandat till att snabbt upphandla ny elproduktion för att få ned elpriserna. Men möjligheten till att upphandla elförbrukning med elhandlare och industrier finns. –Det kan handla om att de som konsumerar el flyttar sin förbrukning för att dämpa priset till timmar med lägre efterfrågan, säger Staffan Engström från Svenska kraftnät.

Svenska kraftnät har utrett hur det ska kunna gå snabbare att upphandla ny elproduktion i södra Sverige. Arkivbild.

Svenska kraftnät har utrett hur det ska kunna gå snabbare att upphandla ny elproduktion i södra Sverige. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ekonomi2022-10-31 10:08

Det är för att snabbt öka elproduktionen i de södra elområdena, elområde 3 och 4, som myndigheten har utrett en snabbväg till ny, planerbar elproduktion, till exempel kraftvärme. Utredningen har skett på uppdrag från den förra regeringen.

Nu konstateras det att det finns flera hinder i form av existerande lagar och regler för myndigheten, med rollen som systemoperatör, när det kommer till att snabbt handla upp ny elproduktion.

"Har inte möjligheten"

– Enligt en krisförordning som kom från EU i början på oktober (reds.anm.för att dämpa de skenande elpriserna inom EU) så har vi som systemoperatör inte möjlighet att upphandla planerbar produktion, säger Staffan Engström, enhetschef för nya stödtjänster och nätutnyttjande på Svenska kraftnät.

– Svenska kraftnät har en driftsäker överföringskapacitet som roll och i vårt grunduppdrag så ingår inte att dämpa priserna. Vi ska tilldela överföringskapacitet, som grunduppdraget ser ut, fortsätter han.

TT: Finns det någon möjlighet till att detta hinner förändras fram till vintern?

– Det vet vi inte, men det är en del av uppdraget att vi berättar om de hinder som finns så att vi kan hålla oss inom lagens ramar, säger Staffan Engström.

Kan börja förhandla om förbrukning

Det som den nya krisförordningen från EU däremot öppnar upp för är att Svenska kraftnät får mandatet att upphandla elförbrukning för att dämpa priserna.

Det skulle då beröra större elförbrukare, som industrier, eller elhandlare, när de måste kunna buda på elbörsen Nordpool, enligt Svenska kraftnät.

– Det kan handla om att de som konsumerar el flyttar sin förbrukning för att dämpa priset till timmar med lägre efterfrågan, eller att man som förbrukare inte förbrukar alls, eller att man förbrukar mindre, säger Staffan Engström.

Svenska kraftnät har också utrett om det är möjligt att upphandla större produktionsanläggningar för att kunna nyttja dessa i avhjälpande syfte. Något som skulle kunna minska risken för bortkoppling av el i vinter, och få en prisdämpande effekt, då det kan bidra till att öka överföringskapaciteten.

Enligt myndigheten är man nu i kontakt med berörda anläggningsägare, med avsikten att kunna teckna avtal med dessa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!