Swedbank: För tidigt att hoppa av börståget

Det är för tidigt att hoppa av börståget ännu. Aktiemarknaden har fortfarande mycket att ge och Stockholmsbörsen kommer fortsätta stiga, i alla fall det närmaste halvåret. Den bedömningen gör Swedbank i sin nya investeringsstrategi.

Hur blir börshösten? Swedbank har nu uppdaterat sin investeringsstrategi. Arkivbild.

Hur blir börshösten? Swedbank har nu uppdaterat sin investeringsstrategi. Arkivbild.

Foto: Richard Drew/AP/TT

Ekonomi2021-09-07 08:21

Trots komponentsbrister, inflationsskräck och ökade smittotal har världens börser hållit emot. Stockholmsbörsen är för året upp 33 procent och trots det, den ska upp ännu högre. Mattias Isakson, chef för strategi och allokering på Swedbank, gör bedömningen att Stockholmsbörsen vid årsskiften kommer ha nått en högre nivå än nu.

– Vi anser att det är för tidigt att hoppa av uppgången, säger han till TT och fortsätter:

– Vi har egentligen sökt en liten korrigering av marknaden under sommaren och den skulle mycket väl kunna komma nu men vi tror att korrigeringen är relativt kortsiktig. Det är då läge att öka sin aktieplacering för korrigeringen är inget som sannolikt kommer påverka på lång sikt.

Flera faktorer

Bedömningsläget att ändå behålla övervikt i aktier och undervikt i räntor som investering utgår från en tidsperiod på 3–6 månaders sikt och tar nu avstamp i de faktorer som drivit aktiemarknaden efter pandemins utbrott.

En av riskfaktorerna som lyfts är delta-varianten av coronaviruset och dess effekt på samhället. Mattias Isakson poängterar att mycket fortfarande är oklart kring Delta-varianten men ...

– .... den stora breda världen verkar sannolikt fortsätta hålla öppet på ett annat sätt än när pandemin slog till. Det gör sannolikt att den ekonomiska återhämtningen fortsätter om än med lite mindre fart. Det bådar för tillväxt.

Från centralbankshåll har signaler under senare tid kommit om en nedtrappning av stödköp på räntemarknaden, något som exempelvis riksbankschef Stefan Ingves lyfte vid ett digitalt seminarium förra veckan. Detta är en faktor medger Mattias Isakson men det fortsatta låga ränteläget väger fortsatt tungt.

– Fortsatt stark konjunktur och fortsatt låga räntor är det som stöttat optimismen och kommer sannolikt stötta framåt. Dessutom är inte bolagens förväntningar gällande vinster ännu bruten och det är vinsterna vi ska värdera på marknaden.

TT: Hur ser du på komponentsbristen som orosfaktor?

– Ska man vara riktigt krass beror det på att grundefterfrågan är så stark att kapaciteten inte klarar av situationen. Det är klart att vill du köpa en produkt kan den bli försenad men du kommer sannolikt ändå köpa produkten vilket gör att det inte kommer att slå undan den ekonomiska tillväxten, bara att den skjuts framåt vilket gör att det ändå ser bra ut.

Övervikt mot Europa

Regionmässigt behålls en övervikt i Europa medan man är betydligt mera negativ till Japan med en undervikt. De flesta småsparare har dock sin portfölj främst riktad mot Stockholmsbörsen.

– Vi gillar i grund och botten Stockholm men det är också en av de marknader som gått upp mest. Värderingsmässigt är Stockholm nu lite dyrare historiskt sett i förhållande till Europa och USA. Därför ska man ha en neutral vikt och Stockholm kommer inte sticka ut på samma sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!