Han säger att ekonomin globalt sett står inför en bred och snabb nedgång, och att det innebär stora utmaningar för både företag och privatpersoner.
Men Swedbank står stark, försäkrar han.
– Vi har stresstestat våra kunder, de klarar en ränta på mellan 6 och 7 procent. Vi ser att räntorna kommer att gå upp, säger Jens Henriksson, vd i Swedbank.
Banken gör trots de oroliga tiderna ett mycket gott resultat för det tredje kvartalet, konstaterar han.
– Avkastningen på eget kapital är 13,9 procent, nära vårt mål på 15 procent.
Höjd sparränta
Han pekar på räntenettot, det vill säga skillnaden mellan bankens utlåning och inlåning. Det här kvartalet blev det hela 8.4 miljarder kronor, och står för en stor del av den vinst Swedbank gör.
– Räntenettot är positivt. Marginalen på bolån går ned, men stiger på sparande, säger han.
Nu tjänar alltså Swedbank pengar på inlåningen igen.
TT: Är det pinsamt för Swedbank att tjäna så mycket pengar på sparkontona?
– Vi har höjt räntorna på sparkontona. Om man låser in pengarna kan man kan få upp till 2,79 procents ränta.
Han understryker att det är viktigt att Swedbank är en stark och lönsam bank, både för kunderna, aktieägarna, de anställda och för samhället.
– Tidigare har vi förlorat pengar. Dessutom har det införts en bankskatt, säger han och pekar på att Swedbank under många år har fått betala för att sätta in kundernas pengar hos Riksbanken.
Glömma nollräntetiden?
Nu vill han alltså ta igen det tappet.
Men frågan är hur det fungerar att titta bakåt, mot nollräntetiden, för att motivera dagens räntenivåer på sparkontona. Är det kanske dags att glömma den tiden, och se framåt nu när räntan är höjd? Bankerna tjänade ju pengar även under nollräntetiden.
– Jag tittar gärna framåt. Nu när räntorna går upp så delar vi också med oss, säger Jens Henriksson.
Swedbank ger en viss ränta på sina insättningskonton, från 0,3 procent.
TT: Kommer ni att höja sparräntan?
– Om Riksbanken höjer, och priset på pengar går upp, ja, då kommer vi att höja räntorna. Då får vi titta även på sparräntorna.
Penningtvättsmisstankar
Under torsdagen blev det känt att Danske Bank, som liksom Swedbank haft affärer i Estland och misstänkts för penningtvätt där, nu avsatt 14 miljarder danska kronor för befarade böter i Estland.
Frågan är om Swedbank också kan få betala mer i böter i Estland för de misstänkta penningtvättsaffärerna.
– Vi har redan råkat ut för en stor smäll på fyra miljarder kronor till svenska myndigheter. Vad gäller Estland så granskas vi av estniska åklagarmyndigheten. Vi granskas också av amerikanska myndigheter. Men jag har ingen ny information att ge om detta, säger Jens Henriksson.
Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om bankens sparränta.