Tecken på löneinflation i USA

Oväntat få nya jobb skapades i USA i december. Samtidigt kommer tecken på löneinflation. Marknaden hickade till efter statistiken. Börsindex pressas och räntorna stiger.

Arbetslösheten sjunker mer än väntat, men det skapas samtidigt färre nya jobb än väntat i USA. Arkivbild

Arbetslösheten sjunker mer än väntat, men det skapas samtidigt färre nya jobb än väntat i USA. Arkivbild

Foto: Michael Conroy/AP-TT

Ekonomi2022-01-07 14:34

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 199 000 personer under december jämfört med november, enligt landets arbetsmarknadsdepartement. Ekonomer hade i genomsnitt väntat sig en ökning med 450 000 personer.

Samtidigt visade statistiken att lönerna i USA steg med 0,6 procent jämfört med månaden före, vilket var mer än väntat. Detta kan pressa USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) till snabbare åtstramningar av pandemistimulanserna.

Den oväntat låga jobbsiffran i kombination med oron för löneinflation fick börsen att surna till i terminshandeln inför fredagens handel på Wall Street. Stockholmsbörsen pressas också och ligger kort efter statistiken på minus 2,3 procent.

Räntorna på USA:s femåriga statsobligationer lyfter samtidigt till 1,50 procent, den högsta nivån på två år.

Arbetslösheten i december sjönk samtidigt för sjätte månaden i rad till 3,9 procent, jämfört med 4,2 procent månaden före. Här låg analytikernas förväntningar på en nedgång till 4,1 procent.

Marknaden räknar just nu med en höjning av styrräntan i USA med 0,25 procentenheter redan i mars efter ett oväntat hökaktigt protokoll från Feds senaste räntemöte, som publicerades i onsdags.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!