Tesla får vänta på registreringsskyltar

Transportstyrelsen får prövningstillstånd. Det innebär att Tesla inte får hämta registreringsskyltar direkt hos tillverkaren i väntan på rättegång, efter beslut av Göta hovrätt.

Hovrätten beslutar att vidare verkställighet inte får ske av tingsrättens beslut i målet mellan Tesla och Transportstyrelsen. Arkivbild.

Hovrätten beslutar att vidare verkställighet inte får ske av tingsrättens beslut i målet mellan Tesla och Transportstyrelsen. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Ekonomi2023-12-05 17:43

Hovrätten har också beslutat om inhibition av tingsrättens beslut – vilket innebär att det tills vidare inte får verkställas.

"Innan hovrätten fattar ett slutligt beslut ska Tesla få möjlighet att slutföra sin talan", skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Det var på måndagen som Transportstyrelsen valde att överklaga Norrköpings tingsrätts beslut.

– Vi vill få prövat om det var korrekt att fatta det här beslutet utan att vi fick yttra oss innan, sade Anna Berggrund, avdelningsdirektör på fordonsinformation vid Transportstyrelsen, till TT.

Sedan slutet av oktober pågår en långdragen strejk mot Tesla, eftersom bilföretaget vägrar teckna kollektivavtal med IF Metall. Vid Transportstyrelsen pågår ingen strejk, men enligt Tesla uppfyller myndigheten inte sitt uppdrag att tillhandahålla registreringsskyltar. Det beror i sin tur på att fackförbunden på Postnord blockerar Teslas post och paket.

Biljätten har stämt Transportstyrelsen och kräver att skyltarna ska lämnas ut i väntan på rättegång, så kallad interimistisk säkerhetsåtgärd. Tesla fick rätt i tingsrätten och Transportstyrelsen fick sju dagar på sig att ändra sitt nuvarande avtal med Scandinavian motorcenter, som tillverkar skyltarna – annars väntade böter på en miljon kronor.

På måndagen löpte tidsfristen ut och Transportstyrelsen överklagade beslutet och krävde en inhibition av beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!