– Det är ett väldigt märkligt agerande från Teslas sida, säger Jonas Pettersson, kommunikationschef på Seko.
I stämningsansökan mot Postnord skriver juristerna som driver Teslas sak att drygt en tredjedel av de anställda hos Postnord inte är med i Seko, och att de därför inte omfattas av blockaden, som handlar om att inte lämna ut post till Tesla.
"(...)'hindret' hade enkelt kunnat undvikas genom att någon eller några av de drygt 5 000 anställda hos PostNord som inte omfattas av sympatiåtgärden sätts att hantera postförsändelser adresserade till Tesla", står det i stämningsansökan.
Men enligt föreningsrätten har inte arbetsgivare rätt att ta reda på vem som är med i facket.
Dessutom innebär sympatiåtgärden på Postnord en blockad av vissa arbetsuppgifter, inte enskilda personer, uppger Jonas Pettersson på Seko.
– Blockaden omfattar arbetsuppgifter på hela arbetsplatsen. Det här handlar om att Tesla inte respekterar den svenska kollektivavtalsmodellen, säger han.
Det var i måndags som Tesla lämnade in en stämningsansökan mot Postnord, eftersom bolaget inte levererar post till bilföretaget.
Orsaken är att fackförbund på Postnord sympatistrejkar med IF Metall, då Tesla vägrar att teckna kollektivavtal. Sympatiåtgärden uppfattas som juridiskt korrekt av arbetsgivaren Postnord.