Tesla lyfter trots att Musk säljer aktier

Tesla-aktien stiger med drygt 4 procent i förhandeln på Frankfurtbörsen. Detta trots att dokument visar att grundaren, vd:n och storägare Elon Musk sålt en mångmiljardpost av sitt innehav.

Tesla-grundaren Elon Musk tidigare i år. Arkivbild.

Tesla-grundaren Elon Musk tidigare i år. Arkivbild.

Foto: Matt Rourke/AP/TT

Ekonomi2021-11-11 03:04

Kurslyftet kommer sedan dokument visat att Teslas vd och grundare Elon Musk i början av veckan sålt cirka 3 procent av sitt innehav i Tesla i flera omgångar – affärer som sammantaget dragit in omkring 5 miljarder dollar (motsvarande 43 miljarder kronor).

Det är första gången på fem år som Musk – världens rikaste man med en förmögenhet värderad till 281 miljarder dollar – säljer Tesla-aktier. Och det följer på att han i helgen haft en omröstning bland sina följare på Twitter om han skulle sälja 10 procent av sitt innehav för att hantera skattekrav.

Pengarna han drar in på försäljningarna ska, enligt Musk, gå till att betala skatt för optioner han utnyttjade vid ett aktieköp i september. Men det är oklart om de transaktioner som nu har genomförts har något med helgens omröstning att göra. Merparten av transaktionerna görs utifrån ett försäljningsupplägg för att göra sig av med Tesla-aktier som Musk riggade redan i september.

Efter omröstningen i helgen rasade Tesla-aktien med 5 procent i måndags och 12 procent i tisdags, men den återhämtade sig något under onsdagens handel på Nasdaq och ser nu ut att fortsätta uppåt.

Musk tar inte ut någon lön för sitt jobb som vd för Tesla, utan får sin ersättning med aktieoptioner.

Tesla-aktien har sedan årsskiftet lyft med över 50 procent och sedan bottennappet i pandemin har den rusat uppåt med ofattbara 1 300 procent.

Teslas börsvärde har till följd av de stora kurslyften ökat till drygt 1 151 miljarder dollar. Det kan jämföras med de cirka 20 miljarder dollar som Volvo Cars är värderat till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!