Thedéen: En ny fas för räntan

Riksbanken har gått in i en ny fas vad gäller styrräntan efter onsdagens dubbelhöjning på 50 punkter, enligt riksbankschefen Erik Thedéen. –Vi har haft en lång resa upp i räntor. Nu säger vi att vi tror det här stabiliseras, säger han på en presskonferens.

Riksbanken höjer styrräntan med 0,50 procentenheter till 3,50 procent.

Riksbanken höjer styrräntan med 0,50 procentenheter till 3,50 procent.

Foto: Johan Hallnäs

Ekonomi2023-04-26 09:30

Riksbanken slog som väntat till med en så kallad dubbelhöjning av styrräntan, upp med 50 punkter. Men beslutet var inte enkelt. Två av fem ledamöter i direktionen – Anna Breman och Martin Flodén – hade velat höja mindre.

Inflationen kommer ner

Och nästa höjning – om det blir någon – stannar troligen på 25 punkter, enligt Riksbankens räntebana.

– Inflationen är hög. Det är oroväckande. Men vi ser också en utveckling där inflationen kommer att gå ner. Det är ändå vårt huvudscenario, säger Erik Thedéen.

– Det beror ju på att vi har ett antal indikatorer som tyder på att pristrycket håller på att gå ner, tillägger han.

Thedéen konstaterar samtidigt att Riksbanken så sent som i mars blev negativt överraskad av en oväntat hög inflation.

Styrräntan är efter onsdagens höjning på den högsta nivån sedan oktober 2008 och höjningen drar normalt med sig boräntorna uppåt – samtidigt som inflationen gröper ur köpkraft.

– Det här är tufft för svenska hushåll, säger Thedéen.

Den redan sargade kronan tar stryk efter räntebeskedet och faller med tio öre mot euron. En försvagad krona kan förvärra inflationsproblemet, då det gör att importerade varor blir dyrare.

Prognosen visar att styrräntan troligen kommer att höjas med ytterligare 0,25 procentenheter i juni eller september, enligt Riksbanken.

– Men inkommande information kommer fortfarande vara avgörande för den framtida penningpolitiken, säger Thedéen, som inte utesluter att det också kan bli större och fler räntehöjningar innan Riksbanken har fått bukt på inflationen.

Välkomnar tvååriga avtal

Han välkomnar även det tvååriga löneavtal som tillkommit på den svenska marknaden, då det minskar risken för en så kallad pris- och lönespiral.

Han tillägger att det även har blivit en viss nedvärdering av bankaktier efter turbulensen i USA och Schweiz i mars.

– Oron finns och den påverkar i viss mån kreditförhållandena i USA, men i ganska begränsad omfattning i Sverige, säger han.

Marknaden tolkar räntebeskedet som duvaktigt.

– Det var ett väldigt mjukt budskap och definitivt överraskande besked. Vi har haft i vår prognos att Riksbanken skulle höja med 50 punkter i juni, säger Therese Persson, ekonom på Danske Bank.

TT: Vad tror du att man har lutat sig mot?

— Jag skulle gissa att det är framförallt lönerörelsen, det var ändå en lättnad att det blev ett tvåårsavtal. Det köper Riksbanken ändå lite tid men tittar man på inflationen så har den kommit ut klart över Riksbankens prognos, så den tycker jag inte alls motiverar det här mjuka budskapet, säger hon.

Mjuka signaler i beskedet

Torbjörn Isaksson, Nordeas chefsanalytiker, ser flera mjuka signaler i räntebeskedet.

– De har lagt in en höjning på 25 punkter i juni. Vi trodde de skulle höja mer. De har lagt in räntesänkningar i räntebanan, det var också mjukare än väntat, säger han.

I nuläget skulle alltså räntetoppen bli 3,75 procent. Isaksson utesluter dock inte att Riksbanken, med chefen Erik Thedéen, kan strama till tyglarna jämfört med hur det ser ut i nuläget.

– De är datastyrda, det kommer två inflationssiffror innan nästa möte. Och ECB och Fed kommer med flera räntebesked. Det kan hända mycket, säger Isaksson.

I Riksbankens så kallade räntebana toppar styrräntan på i snitt 3,70 procent 2024 för att sjunka något till 3,60 procent 2025 och 3,40 procent i andra kvartalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!