Tid i landet avgörande för integrationen

Jobb, skola och inkomster för invandrare – hur det gĂ„r beror mycket pĂ„ hur lĂ€nge man varit i Sverige. Stiftelsen The Global Village fĂ€rska rapport om hur det gĂ„r för irakier och eritreaner visar pĂ„ stora skillnader.

Det har varit krig i Eritrea lÀnge, men mÄnga svenskeritreaner har varit i Sverige relativt kort tid. HÀr flyktingar frÄn Eritrea pÄ vÀg in i Europa. Arkivbild.

Det har varit krig i Eritrea lÀnge, men mÄnga svenskeritreaner har varit i Sverige relativt kort tid. HÀr flyktingar frÄn Eritrea pÄ vÀg in i Europa. Arkivbild.

Foto: Christophe Ena/AP/TT

Ekonomi2022-06-04 15:45

Cirka 222 000 svenskirakier bor i Sverige, och mĂ„nga av dem Ă€r födda hĂ€r, eller har varit hĂ€r under lĂ„ng tid, berĂ€ttar Ahmed Abdirahman, vd och grundare av Stiftelsen The Global Village, som nu arrangerar JĂ€rvaveckan.

– Allt beror pĂ„ hur lĂ€nge man varit i Sverige, sĂ€ger han.

Stiftelsen The Global Village kartlÀgger hur det gÄr för sex stora invandrargrupper i Sverige. Svensksomalierna var först ut i fjol, dÀrefter kom svensksyrierna och nu Àr det svenskirakier och svenskeritreaner som Àr aktuella. Senare ska Àven svenskiranier och svensketiopier kartlÀggas.

Syftet med att undersöka de specifika grupperna Àr enligt Ahmed Abdirahman att göra Sverige mindre fÀrgblint. Genom att inte kÀnna till vilka problem olika invandrargrupper har sÄ kan vi varken se problemen eller kan göra nÄgot Ät dem, enligt honom.

Stora skillnader

De tvÄ undersökningarna, Fakta för förÀndring om svenskirakier och svenskeritreaner som nu publiceras, visar pÄ stora skillnader mellan grupperna.

Irakier, som varit i Sverige relativt lÀnge, gÄr det rÀtt bra för. I alla fall i jÀmförelse med eritreanerna, som kommit ganska nyss, och som kommit frÄn ett land som under lÄng tid varit drabbat av krig.

– MĂ„nga frĂ„n Irak har en stark utbildning och Ă€r mer etablerade. MĂ„nga frĂ„n afrikanska lĂ€nder har levt med krig lĂ€nge. Det Ă€r olika förutsĂ€ttningar man kommer med, sĂ€ger han.

Visst skiljer sig svenskirakiernas situation mycket frÄn genomsnittssvenskens, men ÀndÄ Àr det en relativt hög andel som har jobb, kan försörja sig sjÀlva och som klarar skolan bra. De Àr dessutom spridda i bÄde privat och offentlig sektor, och det Àr inte helt ovanligt att de Àr egna företagare.

– De som kom tidigt har haft andra förutsĂ€ttningar Ă€n de som kommit nyligen.

SvÄrare generellt

Svenskeritreanerna Ă€r omkring 60 000 i Sverige. MĂ„nga av dem har kommit relativt nyligen. Det visar sig att de i genomsnitt Ă€r yngre Ă€n irakierna, och att mĂ„nga svenskeritreaner har svĂ„rare att klara skolan, svĂ„rare att fĂ„ jobb, tjĂ€nar mindre och har svĂ„rare att försörja sig sjĂ€lva.

Men Ahmed Abdirahman konstaterar att för bÄda grupperna Àr det stor skillnad pÄ om man Àr född i Sverige eller i Irak respektive Eritrea, och att kvinnor med bakgrund i de bÄda lÀnderna, men som Àr födda i Sverige, har betydligt bÀttre skolresultat Àn mÀnnen som fötts hÀr.

– NĂ€r man ser till utbildning brukar mĂ€n ha högre utbildningsnivĂ„. Men hĂ€r utklassar kvinnorna mĂ€nnen. Det Ă€r vĂ€ldigt intressant.

"Utbildning Àr viktigast"

BÄda grupperna har ocksÄ relativt högt valdeltagande.

– Det sĂ€ger vĂ€ldigt mycket. Det visar att vĂ„ra demokratiska principer hĂ€r Ă€r viktiga för de hĂ€r grupperna. Och det visar ocksĂ„ vilka viktiga vĂ€ljargrupper de Ă€r.

Politikerna behöver ta till sig vilka problem de olika invandrargrupperna har, och ocksÄ presentera lösningar, tycker han.

– Utbildning Ă€r viktigast. Demografin sĂ€ger att det hĂ€r Ă€r mĂ„nga unga mĂ€nniskor, och det behövs satsningar pĂ„ högskolor, yrkeshögskolor och universitet som nĂ„r dem, sĂ„ att de kommer in pĂ„ arbetsmarknaden, sĂ€ger Ahmed Abdirahman.

Andel arbetslösa och sjÀlvförsörjande.
Andel arbetslösa och sjÀlvförsörjande.
Fakta: Svenskirakier

222 000 svenskirakier bor i Sverige. Det Ă€r den tredje enskilt största invandrargruppen efter syrier och finlĂ€ndare.

2019 hade 60 procent av svenskirakierna varit folkbokförda i Sverige i mer Àn tio Är.

38 procent har en eftergymnasial utbildning, 30 procent har grundskoleutbildning.

Svenskirakiska barn som Àr födda i Sverige klarar skolan betydligt bÀttre Àn de som Àr födda i Irak.

59 procent av svenskirakierna har ett jobb att gÄ till.

21 procent arbetar inom vÄrd och omsorg i offentlig sektor, men i övrigt Àr svenskirakiernas jobb spridda inom olika branscher i privat och offentlig sektor.

17 procent av svenskirakierna var arbetslösa 2018, men av dem som var födda i Sverige var andelen ungefÀr som för genomsnittssvensken.

NĂ€ra 30 procent har en inkomst under 200 000 kronor, mot 21 procent för genomsnittssvenskar.

Andelen svenskirakier med ekonomiskt bistÄnd minskade frÄn nÀstan 34 procent till 20 procent mellan 2013 och 2018.

KÀlla: Fakta för förÀndring Svenskirakier, med fakta insamlad av Statistiska centralbyrÄn. Siffrorna Àr i de flesta fall frÄn 2018 och 2019.


Fakta: Svenskeritreaner

Cirka 60 000 svenskeritreaner bor i Sverige. 30 procent av dem Ă€r yngre Ă€n 15 Ă„r. NĂ€ra 20 000 av svenskeritreanerna Ă€r födda i Sverige.

62 procent av svenskeritreanerna hade en vistelsetid kortare Àn fem Är 2018.

De klarar inte skolan lika bra som genomsnittssvenskar. Resultaten skiljer sig kraftigt mellan dem som Àr födda i Sverige och dem som fötts i Eritrea.

UtbildningsnivÄn hos vuxna svenskeritreaner Àr lÀgre Àn hos genomsnittssvenskar.

48 procent av mÀnnen och 42 procent av kvinnorna förvÀrvsarbetar. För genomsnittssvenskar Àr andelarna 79 respektive 76 procent.

37 procent av dem som förvÀrvsarbetar gör det inom vÄrd och omsorg i offentlig sektor.

NÀra 33 procent av mÀnnen och 34 procent av kvinnorna Àr arbetslösa, mot 7,4 procent av mÀnnen och 6,4 procent av kvinnorna för genomsnittssvenskar.

Svenskeritreanerna har lĂ€gre inkomster Ă€n genomsnittssvenskar, 32 procent tjĂ€nar under 200 000 kronor, mot 21 procent för genomsnittssvenskar.

NÀra 49 procent fick ekonomiskt bistÄnd 2018.

KÀlla: Fakta för förÀndring Svenskeritreaner, med fakta insamlad av Statistiska centralbyrÄn. Siffrorna Àr i de flesta fall frÄn 2018 och 2019.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!