Totalt har det under perioden december–april anmälts 120 545 sommarjobb. Det är 46 procent fler än i fjol och till och med fler än under motsvarande period före pandemin, då antalet låg på 109 900.
Och trots att sommaren nu hägrar runt hörnet finns det just nu närmare 36 000 sommarjobb kvar att söka i Platsbanken.
Undersköterska vanligast
Vård och omsorg dominerar utbudet. Det absolut vanligaste sommarjobbet bland de som har anmälts till Arbetsförmedlingen är undersköterska.
– Det motsvarar ungefär en femtedel av det totala antalet jobb, säger Alva Johansson.
Men det finns även gott om sommarjobb som vårdbiträde, vårdare och personlig assistent kvar att söka.
– Sedan har vi också sett att det finns ett stort behov av personal inom handel, men också städ, lager och restauranger, säger Johansson.
Enligt Johansson återfinns flera av de yrken och yrkesområden där det finns mycket sommarjobb bland de där det finns en generell kompetensbrist på arbetsmarknaden.
TT: Vad krävs för att få ett sommarjobb?
– Det är en ganska stor spridning i kompetenskraven bland sommarjobben som ligger ute, säger Johansson.
– Men vi kan också se att det är en stor fördel att ha en gymnasieexamen, säger Johansson.
Bilden av att det ser ut att finnas oväntat många lediga sommarjobb att söka bekräftas av Frode Thorsén, vd och grundare på Auranest – ett Lundabaserat bolag som utvecklat digitala verktyg som scannar tusentals jobbsajter på uppdrag av fackförbund som Kommunal och Lärarförbundet, försäkringsbolag eller arbetsförmedlare.
– Jag gjorde just en sökning och det var runt 4 000 annonser som har med sommarjobb eller sommarvikariat att göra, säger han.
Teknikbranschen skriker efter kompetens
Mycket handlar enligt Thorsén om säljjobb samt sommarjobb inom vård och omsorg. Han är förvånad över det stora antalet lediga sommarjobb så nära sommaren.
– Väldigt många brukar sköta sina sommarrekryteringar mycket tidigare, för att inte stå med Svarte Petter i slutet av maj, säger han.
Enligt Thorsén har arbetsmarknaden återhämtat sig på bred front efter pandemin.
– Hela teknikbranschen skriker efter kompetens, säger han.
Där krävs dock i regel betydligt mer specifika kompetenser än gymnasieutbildning, när bolagen vill få tag på fler mjukvaruexperter, programmerare, ingenjörer och tekniker.
– Där finns ett jättestort kompetensunderskott. Det är många som söker folk och det finns jättemånga som är arbetslösa, men det är inte samma typ av kompetens. Det är en ganska stor utmaning på arbetsmarknaden.