Toppekonom spelar ner tyska valets betydelse

Den jämna valutgången i Tyskland oroar inte SEB:s seniore ekonom Robert Bergqvist. –Skillnaden är ändå inte så stora att det ändrar färdriktningen för tysk ekonomi, säger han.

Tvåa från vänster Armin Laschet, Kristdemokraterna CDU:s förbundskanslerkandidat och längst till höger Socialdemokraterna SPD:s förbundskanslerkandidat Olaf Scholz under söndagens tv-sända valdebatt.

Tvåa från vänster Armin Laschet, Kristdemokraterna CDU:s förbundskanslerkandidat och längst till höger Socialdemokraterna SPD:s förbundskanslerkandidat Olaf Scholz under söndagens tv-sända valdebatt.

Foto: Sebastian Gollnow

Ekonomi2021-09-27 08:40

Socialdemokraterna SPD blir största parti efter söndagens val till den tyska förbundsdagen med 25,7 procent av rösterna. Det är bara 1,6 procentenheter mer än Kristdemokraterna CDU/CSU.

Stödet från antingen liberala FDP eller De gröna väntas bli avgörande för vem som kan bilda regering och få förbundskanslerposten. För den ekonomiska politiken spelar det mindre roll, enligt Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

– Jag har stor respekt för det tyska valet, men det finns en hel del andra frågetecken som kommer att påverka svensk ekonomi mer än tyska valet. Nu ser vi konturerna av en global ekonomikris, säger han.

Tyskland i ytterkanten

Robert Bergqvist nämner bensinkrisen i Storbritannien och Kina där fastighetsbolaget Evegrandes ekonomiska problem kan påverka både Kinas ekonomi och hela världsekonomin samt en pågående inflationsdiskussion som kan stressa centralbankerna att höja räntorna.

– Det som händer i Tyskland är något som ligger i ytterkanten på min radar när jag ska försöka förstå vad som påverkar svensk ekonomi. Tysk politik brukar inte erbjuda några stora överraskningar, därmed finns det förutsägbarhet i den ekonomiskt, säger han.

Även om den tyska ekonomin – och därmed Sveriges – inte väntas påverkas i större utsträckning av vilket parti som sitter vid makten i Tyskland, så är valet inte obetydligt. Den politiska dynamiken i EU och Tysklands relationerna till andra länder kan utvecklas i olika riktningar beroende på om SPD:s Scholz eller CDU:s Lachet till slut får makten, menar Bergqvist.

Starka statsfinanser

Betydelsen av en lång regeringsbildning – och potentiellt månader utan en ny regeringen på plats – stressar inte heller Bergqvist.

– Risken är att vi får ett politiskt vakuum tror jag inte kommer att påverka tysk ekonomi och därmed inte svensk. Oftast kan ekonomierna utvecklas utan att du har en ny regering på plats, säger Robert Bergqvist.

Det skapar också en trygghet att Europas största ekonomi har resurser.

– Tyska statsfinanser är väldigt starka. De har manöverutrymmet att hantera problem om de skulle dyka upp, säger SEB:s seniora ekonom.

Fakta: Resultatet i tyska valet

SPD: 25,7 procent

CDU/CSU: 24,1 procent

De gröna: 14,8 procent

FDP: 11,5 procent

Die Linke: 4,9 procent

AFD: 10,4 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!