Transport överklagar SD-uteslutning till HD

Transport överklagar hovrättens dom som undanröjde uteslutningen av sverigedemokraten Mats Fredlund. –Om hovrättsdomen får stå sig så kränks våra medlemmars föreningsfrihet, säger Lars Mikaelsson, förbundssekreterare i Transport.

Transportarbetareförbundet överklagar förlusten i hovrätten om uteslutningen av sverigedemokraten Mats Fredlund. Arkivbild.

Transportarbetareförbundet överklagar förlusten i hovrätten om uteslutningen av sverigedemokraten Mats Fredlund. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi2022-12-21 09:52

Transport uteslöt medlemmen Mats Fredlund som är aktiv i Sverigedemokraterna. Den 8 december gick Svea hovrätt på tingsrättens linje och ogiltigförklarade uteslutningen.

Nu har Transports förbundsstyrelse beslutat att överklaga hovrättens dom till Högsta domstolen.

"Medlemmarna kränks"

– Om hovrättsdomen får stå sig så kränks våra medlemmars föreningsfrihet. Vi har tagit fram våra stadgar efter långa diskussioner på kongresser och bestämt hur de ska tolkas, säger Lars Mikaelsson, förbundssekreterare i Transport till TT.

TT: Hur troligt tror du det är att HD tar upp det här till prövning?

– De senaste domarna kring det här är från 1940-talet. Det är en otroligt förändrad arbetsmarknad sedan dess och samhället i stort har också förändrats. På den tiden kunde man inte få jobb i branscherna om man inte var medlem i en fackförening, så ser det inte ut idag.

Pågått i flera år

Lars Mikaelsson säger att det är "jätteviktigt att det här blir prövat", inte bara för Transport utan också för fackföreningsrörelsen och föreningslivet i stor.

– Man måste få ha självbestämmande i föreningen, säger han.

Tvisten har pågått i flera år. Efter hovrättens dom kommenterade Mats Fredlund för TT att det gick som förväntat.

– Det är alla människors rättighet att kunna få vara med i svenska fackförbund, sade han då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!