Transportstyrelsen ges prövningstillstånd

Göta hovrätt ger Transportstyrelsen prövningstillstånd efter att Transportstyrelsen i går överklagat tingsrättens beslut om att låta Tesla hämta registreringsskyltar direkt från tillverkaren.

Hovrätten ger prövningstillstånd och beslutar att vidare verkställighet inte får ske av tingsrättens beslut i målet mellan Tesla och Transportstyrelsen. Arkivbild.

Hovrätten ger prövningstillstånd och beslutar att vidare verkställighet inte får ske av tingsrättens beslut i målet mellan Tesla och Transportstyrelsen. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Ekonomi2023-12-05 17:01

Dessutom har hovrätten beslutat om inhibition av tingsrättens beslut – vilket innebär att beslutet tills vidare inte får verkställas.

"Innan hovrätten fattar ett slutligt beslut ska Tesla få möjlighet att slutföra sin talan", skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

En långdragen strejk mot Tesla pågår sedan slutet av oktober, eftersom bilföretaget vägrar teckna kollektivavtal med IF Metall. Vid Transportstyrelsen pågår ingen strejk, men enligt Tesla uppfyller myndigheten inte sitt uppdrag att tillhandahålla registreringsskyltar. Det beror i sin tur på att fackförbunden på Postnord blockerar Teslas post och paket.

Biljätten stämde Transportstyrelsen och krävde att skyltarna ska lämnas ut i väntan på rättegång, så kallad interimistisk säkerhetsåtgärd. Tesla fick rätt i Norrköpings tingsrätt och Transportstyrelsen fick sju dagar på sig att ändra sitt nuvarande avtal med Scandinavian motorcenter, som tillverkar skyltarna – annars väntade böter på en miljon kronor.

På måndagen löpte tidsfristen ut och Transportstyrelsen valde att överklaga beslutet till hovrätten. Samtidigt begärdes en inhibition av beslutet.

– Vi vill få prövat om det var korrekt att fatta det här beslutet utan att vi fick yttra oss innan, sade Anna Berggrund, avdelningsdirektör på fordonsinformation vid Transportstyrelsen, till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!