I veckan sjönk Dow Jones med 2,2 procent och S&P 500-indexet med 1,7 procent på New York-börsen. Stockholmsbörsens OMX PI backade 1,4 procent.
Den tröga veckan på börsen kan förklaras med att ekonomiernas återhämtning har gått snabbt, och att takten nu håller på att gå tillbaka till normala nivåer. Förutom normaliseringen på börsen kan den sura veckan förklaras av en avvaktande marknad, säger Johan Hagbarth, investeringsstrateg på SEB.
– Vi är mitt emellan rapportperioder, så det finns inte mycket nyheter från företagen. Då blir det viktigare med makroekonomiska signaler, och de har varit blandade på sistone.
Låga arbetsmarknadssiffror från USA, hur och när centralbankerna ska minska sina stödköp och oron över pandemiutvecklingen är exempel på makroekonomiska signaler som fått investerare att tveka.
"Skäl att vara försiktig"
På kort sikt tror Johan Hagbarth att det är läge för småsparare att justera ner sina förväntningar.
– Relativt andra börser har Stockholmsbörsen blivit lite dyrare. Den har ett ganska stort inslag av konjunkturkänsliga cykliska bolag. Det gör att det finns skäl att vara försiktig i svenska aktier.
På lite längre sikt, cirka 1,5 år framåt, gör det låga ränteläget att utsikterna ändå är goda för fortsatt tillväxt på börsen, säger Hagbarth.
Ledar-samtal höjde humöret
Nyheten om att USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping samtalade under torsdagen för första gången sedan februari lyfte börshumöret i Asien. Bland annat diskuterade de båda presidenterna hur konkurrensen mellan länderna ska hindras från att bli en konflikt.
Tokyobörsens Nikkei 225-index steg 4,3 procent över veckan och Hongkongs Hang Seng-index steg 1,2 procent.
Nyhetsbyrån AFP skriver att det kan vara för tidigt att hoppas på bättre handelsrelationer mellan USA och Kina då rapporter kommit om att Vita huset överväger att utreda kinesiska subventioner till industribolag, vilket kan leda till en ny omgång straffavgifter från USA.