Det har blivit lite av en följetong, SAS redovisar jätteförluster och andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret blev inget undantag. Förlusten på 1,4 miljarder kronor var dock i linje med marknadens förväntningar och van der Werff ser ändå en positiv trend.
– Vi har alltid sagt att det här året kommer innebära en ekonomisk förlust men helt ärligt, de här siffrorna vi har uppvisat är bättre än förutspått även om det innebär en förlust, säger han till TT.
Ytterligare skäl till optimism – i alla fall hos Anko van der Werff – är bokningstrycket inför det för bolaget viktiga tredje kvartalet, det vill säga sommarsäsongen.
Stark efterfrågan
Efterfrågan hos såväl företags- som semesterresenärer är stark, nästan överraskande stark enligt vd:n:
– Vi ser att båda två grupperna är på väg tillbaka. När det gäller företagsresenärer är det något lägre men definitivt så sker en återhämtning. När det gäller fritidsresandet har vi varit oroliga vad som skulle hända kopplat till inflationen och energipriser men det är tydligt att man prioriterar resandet.
TT: Är du överraskad över utvecklingen?
– Ja, positivt överraskad. Vi tror att det har med att göra att folk har varit instängda under lång tid och så sent som bara för ett par månader så fanns det fortfarande restriktioner kvar för till exempel USA.
Stora konsekvenser
Förra sommaren präglades av SAS-strejken med inställda flyg liksom kaoset med säkerhetskontrollerna vid Arlanda som innebar extremt långa köer. Inför sommaren finns det nu strejkhot, bland annat över jätteflygplatsen Heathrow i London liksom en potentiell strejk bland flygledare i Frankrike, vilket kan få stora konsekvenser för flyget i Europa.
Vd:n van der Werff lovar dock att det inte kommer att bli en upprepning, i alla fall inte på hemmaplan i Norden.
– Gällande SAS finns ingen oro, vi har alla avtal på plats. Sedan kan det ske vissa störningar, till exempel väderrelaterat men det kommer att bli betydligt bättre än förra året. Flygindustrin har tagit lärdom.