Trots räntepausen: Vi har kniven mot strupen

Räntepausen ger en tillfällig lättnad åt en byggbransch i djup kris. Nu krävs dock politiska åtgärder, anser bland andra Byggnads.
–Vi har haft en bostadsminister som varit lika osynlig som bostadspolitiken själv, säger ordförande Johan Lindholm kritiskt.

Johan Lindholm, ordförande i Svenska Byggnadsarbetareförbundet, Byggnads. Arkivbild.

Johan Lindholm, ordförande i Svenska Byggnadsarbetareförbundet, Byggnads. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Ekonomi2023-11-23 12:28

Han själv befann sig på en konferens med ett hundratal medlemmar när räntebeskedet meddelades.

– Det gick ett sus av lättnad i rummet. Jag hoppas att det här kan ge någon form av framtidstro för branschen och investerare. Men faran är inte över, byggbranschen har fortsatt kniven mot strupen, säger han.

I takt med att räntorna har stigit så har bostadsbyggandet tvärbromsat. Första halvåret byggdes drygt 14 000 lägenheter – den lägsta siffran sedan 2012. Hos bostadsbolagen har det ekat tomt i orderböckerna samtidigt som företagen tvingats varsla. Den verkligheten möter nu Johan Lindholm dagligen när han träffar medlemmar, berättar han.

– Det handlar om människor av kött och blod som jag mött på arbetsplatser och som har oro i magen. De ska lägga om sina bolån från 1,5 till 4 procent och vet inte om de har ett jobb att gå till på grund av varsel inom byggsektorn och om de i slutändan får ihop ekonomin i slutet av månaden.

Som 90-talskrisen

Johan Lindholm drar nu paralleller till 90-talskrisen med en stigande arbetslöshet liksom tusentals byggnadsarbetare som är på väg att lämna branschen. Fokus bör nu riktas från Riksbankens penningpolitik mot regeringen som bör se över sin bostadspolitik, anser Johan Lindholm, som går särskilt hårt åt bostadsminister Andreas Carlson (KD).

– Regeringen behöver driva en aktiv bostadspolitik, den är fortsatt osynlig. Vi behöver bygga 70 000 nya bostäder och de senaste prognoserna är inte i närheten, säger han.

– Om branschen tvärnitar så drabbar det hela samhället. För Sveriges bästa måste man hålla en viss takt och man (regeringen) borde i alla fall lyssna på Boverket.

Slopa amorteringskrav

Fredrik Isaksson, chefsekonom vid Byggföretagen, delar Johan Lindholms bild av betydelsen för byggsektorn om att det inte blev ännu en räntehöjning. Däremot vill han se andra lösningar:

– Många ropar på stimulanser från regeringens sida. Jag tror inte på några stora investeringsstöd för det krävs helt enkelt för mycket och det finns inte plats i regeringens budget, säger han och föreslår i stället:

– Däremot finns andra medel att jobba med, som att slopa det skärpta amorteringskravet som ströp byggandet 2017–18 och att underlätta sparandet. Den typen av åtgärder som underlättar finansieringen av bostadsköp vore bra.

David Johnson är vd för Trä- och Möbelföretagen som varit hårt drabbat. Han hoppas nu att hushållens osäkerhet i alla fall ska mattas av något efter det nya räntebeskedet.

– Vi vet att det finns stort intresse, våra medlemmar får förfrågningar och man dyker upp på visningar men man vågar inte. Kan man räkna med att räntorna i alla fall inte höjs så kan man i alla fall börja att planera igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!