Tuffa tider – dags att skippa barnsparandet

Visst är det fint att kunna lämna över en rejäl hacka till barnen då de blir vuxna. Men för den som svettas över stigande räntor och skyhög inflation just nu är det viktigaste att få vardagen att gå ihop, enligt experterna.

Har det blivit ett tvång för föräldrar att spara pengar till sina barn? Arkivbild.

Har det blivit ett tvång för föräldrar att spara pengar till sina barn? Arkivbild.

Foto: Martina Holmberg / TT

Ekonomi2023-07-25 05:30

Att spara till sina barn har för många blivit något av ett måste.

– Vi verkar ha cementerat att man måste spara hela barnbidraget till barnen. Men det är en lyxgrej, säger Shoka Åhrman, privatekonom på SPP.

Fast det finns också en medvetenhet om sårbarheten i samhället. Det ger en allmän oro, som gör att föräldrar vill kunna ge sina barn ett kapital så att de till exempel kan skaffa bostad, tror hon.

Men det kan också uppfattas som ett tvång för att vara en god förälder.

Gagnar inte

– Det är något som man "ska" göra, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert och ledamot i Swedbanks styrelse.

Fast det finns de som tvärtom hävdar att sparandet egentligen inte gagnar barnen, framhåller Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken. Barnen blir för bortskämda, tycker kritikerna.

– Det finns många tankar om det, säger han.

Det verkar dock inte svenska föräldrar hålla med om. Undersökningar visar att svenskarna spar till sina barn i mycket hög utsträckning.

Men nu, då allt fler har och får det tufft ekonomisk, kan det vara läge att ompröva barnsparandet, tycker experterna.

– Är man ekonomiskt trängd så är det klokt att dra ned på sparandet till barnen. Att barnen får ett belopp då de flyttar hemifrån, det är inte säkert att det är det bästa, om de inte har haft det bra under uppväxten, säger Annika Creutzer.

När allt fler får det kämpigt ekonomiskt tycker hon att det är bra att involvera barnen i ekonomin, på ett vettigt sätt. Man får försöka förklara att familjen har mindre pengar, och gemensamt komma fram till hur man ska dra ned på utgifter.

Magnus Hjelmér understryker att föräldrar som får det tufft med ekonomin nu inte ska ha dåligt samvete om de inte kan spara till barnen.

– Vi har haft det så bra så länge, och många har haft möjlighet att spara. Men nu är detta en av de saker som man kanske måste ompröva.

Nödvändigheter först

Har man svårt att få det att gå ihop med boende, mat och försäkringar, som är det allra mest nödvändiga, så bör man dra ned på barnsparandet, tycker de. Vardagsekonomin måste gå först, det är de alla tre ense om.

– Men det behöver inte vara allt eller inget, och inte heller för evigt, säger Shoka Åhrman.

Fördelen med att börja spara tidigt till barnen är att den så kallade ränta-på-ränta-effekten, förklarar Shoka Åhrman. Den gör att även små belopp per månad kan växa sig riktigt stora om de får "stå till sig" under många år.

Fakta: Sparande till barnen

Det har gjorts många undersökningar av hur svenskarna sparar till barnen. Bland annat kom Fondbolagens förening 2021 fram till att 90 procent sparar regelbundet åt barnen. Vanligast var belopp upp till 500 kronor.

Enligt SEB:s undersökning från 2019 var andelen som sparar till barnen 80 procent.

Enligt SEB:s undersökning var det genomsnittliga beloppet 574 kronor per barn och månad.

Källa: Fondbolagens förening, SEB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!