Tummen ned för Goldman Sachs

Det blev tummen ned på Wall Street för den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs rapport för fjärde kvartalet i fjol. Aktien backar nästan 2 procent i terminshandeln inför tisdagens börsöppning.

Goldman Sachs, med huvudkontor på Manhattan, New York, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.

Goldman Sachs, med huvudkontor på Manhattan, New York, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.

Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Ekonomi2023-01-17 13:46

Goldman Sachs redovisar en nettovinst på 1,33 miljarder dollar för fjärde kvartalet 2022. Per aktie blev det 3:32 dollar. Det kan jämföras med väntade 5:51 dollar per aktie i justerat resultat.

Omsättningen stannade på 10,6 miljarder dollar, mot väntade 10,7 miljarder.

Konkurrenten Morgan Stanley – en av Elon Musks större långivare i samband med köpet av det sociala nätverket Twitter – redovisar en vinst per aktie på 1:31 dollar och en nettoomsättning på 12,7 miljarder dollar.

Omsättningen faller därmed 12 procent mot fjärde kvartalet 2021.

Det var något bättre än väntat. För Morgan Stanley låg snittprognosen bland analytiker på en vinst per aktie på 1:23 dollar och en omsättning på 12,4 miljarder, enligt Bloomberg.

Av rapporten framgår dock att tradingintäkterna blev sämre än väntat, på kring 3,7 miljarder dollar mot väntade 4,1 miljarder. Intäkterna för kapitalförvaltningen drog dock upp koncernens totala intäkter.

USA:s största bankkoncern, JP Morgan Chase & Co, varnade förra veckan för att motvind ekonomiskt kommer att pressa räntenettot i år. Konkurrenter som Wells Fargo, Bank of America och Citigroup fyllde i med varningar för att de ekonomiska utsikterna försämras.

Goldman Sachs slog själv till med ett besked om personalneddragningar tidigare i januari

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!