Tummen upp för lÀgre USA-inflation

Nedkylningen av USA:s överhettade ekonomi fortsÀtter. Inflationen i april sjönk till 4,9 procent, ned frÄn 5,0 procent i mars. InflationsnedgÄngen var ovÀntad och pÄ marknaden var det tummen upp, med börslyft och sjunkande marknadsrÀntor.

Nya inflationssiffror frÄn USA. Arkivbild.

Nya inflationssiffror frÄn USA. Arkivbild.

Foto: Ty O'Neil/AP/TT

Ekonomi2023-05-10 14:30

Stockholmsbörsens OMXS-index vÀnde frÄn minus till plus och pÄ Wall Street pekar det uppÄt i terminshandeln inför onsdagens börsstart.

MarknadsrÀntorna i USA pressas ocksÄ nedÄt.

– RĂ€ntan gĂ„r ner en del pĂ„ det hĂ€r och det finns en del positiva signaler, sĂ€ger SEB-ekonomen Olle Holmgren.

Minskar trycket pÄ Fed

Han noterar att livsmedelspriserna varit oförÀndrade i tvÄ mÄnader i rad och att det Àven har lugnat ned sig vad gÀller energipriser i USA.

Priser pÄ begagnade bilar och bostadshyror sticker dock ut med onormala uppgÄngar.

– Tar man bort de prisuppgĂ„ngarna var det en vĂ€ldigt lĂ„g inflationssiffra, sĂ€ger Holmgren.

Exklusive energi, livsmedel, begagnade bilar och bostadshyror hamnar prisuppgÄngarna i USA i april jÀmfört med mars pÄ 0,15 procent. Det kan jÀmföras med 0,4 procent om man rÀknar in bilarna och hyrorna.

Den lÀgre inflationen minskar trycket pÄ USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) att höja rÀntan.

– Den hĂ€r siffran visar att trenden fortsĂ€tter. Fed kan inte titta pĂ„ en enskild mĂ„nad, men det Ă€r Ă€ndĂ„ en nedĂ„tgĂ„ende trend bĂ„de för kĂ€rninflationen och den totala inflationen, sĂ€ger Holmgren.

Riksbanken kan snart lugna sig

DÄ inflationsproblemet till stora delar Àr global till sin natur kan USA:s inflationsbekÀmpning Àven göra att Riksbanken snart kan lugna ned sig med rÀntehöjningarna, enligt SEB-ekonomen.

– Visst ökar det hoppet om att rĂ€ntehöjningarna Ă€r pĂ„ vĂ€g att ebba ut Ă€ven hĂ€r, sĂ€ger han.

Men han pÄminner om att Fed har höjt rÀntan högre och snabbare Àn Riksbanken och dÀrmed befinner sig pÄ en betydligt högre rÀntenivÄ och Àven har kommit lÀngre i inflationsbekÀmpningen.

– Inflationen i Sverige och Europa har inte vĂ€nt nedĂ„t lika tydligt, sĂ„ jag tror Ă€ndĂ„ att Riksbanken kommer att höja rĂ€ntan i juni. Det finns saker i Europa som gör att situationen Ă€r lite mer komplicerad, med fortsatt höga prisnivĂ„er pĂ„ energi och rĂ„varor, sĂ€ger han.

För Riksbanken bidrar Àven den svaga kronan till att Sverige importerar inflation.

Höjde rÀntan förra veckan

Fed höjde sÄ sent som förra veckan styrrÀntan med 25 punkter (0,25 procentenheter) till 5,00-5,25 procent. Det var den tionde rÀntehöjningen i rad för Fed, som dÀrmed tryckt upp styrrÀntan till den högsta nivÄn pÄ 16 Är.

Syftet med rÀntehöjningarna Àr att bromsa utlÄningen i USA:s ekonomi och dÀrmed kyla ned efterfrÄgan och dÀmpa prisuppgÄngarna. Feds inflationsmÄl ligger pÄ 2 procent.

Inflationen i USA tog fart i slutet av 2020, först som en effekt av leveransstörningar i pandemin och sedan pÄ allt bredare front 2021-2022. En inflationstopp pÄ 9 procent uppmÀttes i juni i fjol. Efter det har nivÄerna successivt sjunkit tillbaka.

I Sverige uppmÀttes inflationen i mars till 10,6 procent. Aprilsiffran för den svenska inflationen kommer först nÀsta vecka.

Fakta: OvÀntat lÄg inflation i USA i april

Inflationen i USA sjönk till 4,9 procent i april, ned frÄn 5,0 procent i mars, enligt statistik frÄn USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Analytiker hade i snitt rÀknat med en oförÀndrad inflationsnivÄ, enligt en sammanstÀllning av prognoser gjord av nyhetsbyrÄn Bloomberg.

Den underliggande sÄ kallade kÀrninflationen i april, dÀr man rensar bort energi- och livsmedelspriser, blev 5,5. Det lÄg i linje med analytikernas snittprognos. Men det var nÄgot lÀgre Àn marssiffran pÄ 5,6 procent.

JÀmfört med mars steg konsumentpriserna i april med 0,4 procent, bÄde inklusive och exklusive energi- och livsmedelspriser. Det var i linje med marknadens prognoser.

KĂ€lla: US Bureau of Labor Statistics, Bloomberg

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!