Två till häktas i Ica-härvan

På torsdagen häktades ytterligare två personer i den misstänkta insiderhärvan kring Ica. Åklagaren utesluter inte att fler kan begäras häktade framöver.

Ytterligare personer har häktats i insiderhärvan kring Ica. Arkivbild.

Ytterligare personer har häktats i insiderhärvan kring Ica. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2022-03-31 10:47

Ytterligare två personer har häktats i insiderhärvan kring Ica. De båda personerna är hemmahörande i södra Sverige och häktas misstänkta för insiderbrott av den grövre graden.

Det rör sig om en delägare i en Ica-butik och en person med en hög position i en stor Ica-butik.

– Det enda jag kan säga är att min klient förnekar brott, säger advokat Johan Åkermark som företräder en av de häktade personerna.

Förra veckan häktades sju personer, flera av dem Ica-handlare från södra Sverige. Två av dem har försatts på fri fot och ytterligare en har omhäktats för att ytterligare förhör ska kunna hållas.

Enligt Jonas Myrdal, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, är bevisläget starkt även om insiderbrott ofta är svåra att bevisa.

– Jag menar att det här rör sig om övertydliga handelsmönster och tydliga kopplingar. Att ett stort antal personer har agerat på ungefär samma sätt vid samma tid förstärker bilden, säger han.

TT: Kan fler begäras häktade?

– För närvarande finns inga sådana planer, men det är inte uteslutet.

De misstänkta insiderbrotten härrör från i vintras då Ica köptes ut från börsen av Ica-handlarnas förbund och AMF.

Flera av de misstänka gjorde stora vinster i Ica-aktien i samband med det och åklagaren misstänker att information om budet läckte ut på förhand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!