Tydlig inbromsning för Kinas ekonomi

Stämningsläget inom Kinas industrisektor blir allt surare. I april sjönk inköpschefsindex till den lägsta nivån sedan februari 2020 enligt nya siffror från Kinas nationella statistikbyrå.

En invånare i Peking genomgår test för covid-19.

En invånare i Peking genomgår test för covid-19.

Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Ekonomi2022-04-30 07:37

Index hamnade nu på 47,4 det vill säga under 50-strecket som traditionellt sett brukar indikera ekonomisk tillväxt. Tillbakagången kopplas till de alltmer rigorösa nedstängningarna för att bekämpa covid 19-utvecklingen. Ekonomiskt viktiga städer som Shanghai och Shenzhen har under den senaste tiden varit helt eller delvis nedstängt på grund av smittspridningen.

Samtidigt kom också nya siffror från den privata indexproducenten Caixin som var ännu sämre med en nedgång från 48,1 till 46,0. Den mätningen brukar traditionellt sett ses som mera tillförlitlig än de statliga siffrorna då de täcker små och mellanstora företag i stället för enbart de allra största aktörerna.

Inköpschefsindex bygger traditionellt på en panel av inköpschefer hos företag som får svara på frågor om bland annat orderingång och produktion och ses som en viktig konjunkturmätare inom ekonomin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!