Koalitionsregeringen i Berlin, bestående av socialdemokratiska SPD, liberala FDP och De gröna, är hårt pressad av den rådande budgetkrisen.
Finansminister Christian Lindner har sagt att 17 miljarder euro, motsvarande 192 miljarder kronor, saknas i nästa års tyska budget.
Skuldbroms i grundlagen
Bakgrunden är att regeringen planerade att stödja grön omställning, elberoende industri och utsatta hushåll med krisfonder som tillkommit under pandemin.
Den tyska författningsdomstolen ansåg för tre veckor sedan att planen bröt mot grundlagen, som gör gällande att staten inte får låna mer än 0,35 procent av BNP per år. Under pandemin togs beslut om undantag från denna skuldbroms.
2023 års budget höll ihop genom att förbundsdagen, det tyska parlamentet, utlyste nödläge som möjliggjorde för staten att ta större lån än vad som är tillåtet i Tyskland.
Energisektorn larmar
Intensiva förhandlingar förs just nu mellan Lindner, förbundskansler Olaf Scholz och klimat- och näringsminister Robert Habeck. Och regeringsföreträdarna är splittrade i hur pengar ska sparas: SPD och De gröna är öppna för ökade skatteintäkter medan FDP vill minska offentliga utgifter.
Regeringen måste nå en grundläggande politisk uppgörelse, senast under onsdagen om inte beslutet ska skjutas upp till nästa år, rapporterar tyska medier.
Anledningen till tidspressen är att förbundsdagen måste få tillräckligt med tid för att kunna ta ställning till regeringens budgetöverenskommelse.
Företrädare för tysk energisektor varnar för att stora klimatsatsningar kan gå om intet om en lösning inte nås snarast. Habeck har bedyrat att regeringen ska hitta pengar för att garantera projekt som är nödvändiga i omställningen av Europas största ekonomi.