Tyska budgeten hinner inte antas i tid

Den tyska budgeten för 2024 kommer inte att hinna klubbas före årsskiftet. Det står klart efter att regeringen i Berlin misslyckats i sina förhandlingar, rapporterar tyska medier.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Arkivbild.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Arkivbild.

Foto: Markus Schreiber AP/TT

Ekonomi2023-12-07 15:36

Tysklands finansminister Christian Lindner, näringsminister Robert Habeck och förbundskansler Olaf Scholz har fört intensiva diskussioner hela veckan för att nå en lösning på budgetkrisen som gäckar Europas största ekonomi.

På torsdagseftermiddagen kommer medieuppgifter att diskussionerna inte har gett något resultat.

"Även om vi har gjort allt vi kan för att uppnå detta, kan budgeten för 2024 inte längre antas i tid i år", skriver Katja Mast, gruppledare i förbundsdagen för socialdemokraterna SPD i ett uttalande som Deutsche Presse-Agentur hänvisar till.

Regeringen var tvungna att nå en grundläggande överenskommelse senast i går för att förbundsdagen skulle ha tillräckligt med tid på sig för att ta ställning innan årsskiftet.

Men regeringen är splittrad i hur pengar ska sparas: SPD och De gröna är öppna för ökade skatteintäkter medan FDP vill minska offentliga utgifter.

Budgetturbulensen i Tyskland uppstod när regeringen ville stödja grön omställning, elberoende industri och utsatta hushåll med krisfonder som tillkommit under pandemin. Den tyska författningsdomstolen ansåg att planen bröt mot grundlagen.

Finansminister Lindner har sagt att 17 miljarder euro, motsvarande 192 miljarder kronor, saknas i nästa års tyska budget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!