Tyskland tvärnitar, Sydeuropa gasar

Tyskland gör en oväntat hård tvärnit till noll i tillväxt i andra kvartalet. Men tillväxten i Sydeuropa överraskar positivt. Och för hela eurozonen gav den lite spretiga bilden en tillväxt på 0,7 procent, mot väntade 0,2 procent.

Tillväxten ner på noll i Tyskland. Arkivbild.

Tillväxten ner på noll i Tyskland. Arkivbild.

Foto: Halvard Alvik/NTB scanpix/TT

Ekonomi2022-07-29 08:03

Det oväntat starka BNP-lyftet gav en tillväxt i årstakt på 4 procent under andra kvartalet i eurozonen.

Analytiker hade i snitt räknat med en tillväxt i eurozonen i årstakt på 3,4 procent och en BNP-ökning jämfört med kvartalet före på 0,2 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg..

När nolltillväxten i Tyskland i andra kvartalet räknas om i årstakt blir det en tillväxt på 1,5 procent i eurozonens ekonomiska motor. Fast även det var svagare än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med 1,8 procent i årstakt.

Tysk nolltillväxt

Och jämfört med första kvartalet blev det tysk nolltillväxt i andra kvartalet, vilket kan ställas mot snittprognosen på plus 0,1 procent bland analytiker.

Den oväntade tvärniten förklaras bland annat av att tillväxten under årets första kvartal i Tyskland var oväntat stark, vilket bidrar till att sänka tillväxttakten i kvartalstakt under andra kvartalet.

Tysklands tillväxt under första kvartalet blev 0,8 procent mot kvartalet före, enligt reviderade siffror. Tidigare låg beräkningen på 0,2 procent.

Sydeuropas största ekonomier visar samtidigt oväntat styrka i inflations- och räntefrossan, som slår mot hushållens köpkraft och investeringsklimatet.

Det politiskt omskakade Italiens ekonomi växte med 1 procent under andra kvartalet mot kvartalet före. Det kan jämföras med en snittprognos på 0,3 procent.

I årstakt ger det en preliminär tillväxtsiffra på 4,6 procent för Italien, mot väntade 3,7 procent.

Frankrike vänder uppåt

Frankrike vänder samtidigt till tillväxt efter den oväntade BNP-minskningen i första kvartalet. Frankrikes bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 0,5 procent under perioden april-juni mot kvartalet före. Det kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 0,2 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Det som driver tillväxten är handelsrelaterat, medan den inhemska konsumtionen fortsätter nedåt för andra kvartalet i rad i skuggan av inflation och högre ränteläge.

För Spanien blev tillväxtlyftet ännu större under andra kvartalet, upp med 1,1 procent mot kvartalet före – vilket var nästan tre gånger så mycket som väntat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!