Urstarkt trots motvind för Ericsson – aktien faller

Telekomtillverkaren Ericsson klĂ„r förvĂ€ntningarna med sin rapport för tredje kvartalet, trots avsevĂ€rt lĂ€gre volymer i Kina och störningar i leveranskedjan. –Det hĂ€r kvartalet har en viss motvind, sĂ€ger vd Börje Ekholm i en intervju med TT.

Ericssons vd Börje Ekholm kommenterar företagets delÄrsrapport under en intervju pÄ huvudkontoret i Kista.

Ericssons vd Börje Ekholm kommenterar företagets delÄrsrapport under en intervju pÄ huvudkontoret i Kista.

Foto: Jessica Gow

Ekonomi2021-10-19 07:04

Med en vinst före skatt pÄ 8,2 miljarder kronor under tredje kvartalet klÄdde Ericsson förvÀntningarna. Ekonomer hade i snitt rÀknat med en vinst pÄ 7,7 miljarder kronor, enligt Refinitiv.

Ett starkt kvartal, tycker Ericssonanalytikern Daniel Djurberg pÄ Handelsbanken, Àven om bolaget gynnas av nÄgra periodiseringar dÀr intÀkter landar pÄ aktuellt kvartal i stÀllet för föregÄende.

– Bruttomarginalen och kassaflödet Ă€r urstarkt, sĂ€ger Djurberg.

Starkt kvartal

Ericssonchefen Àr ocksÄ nöjd.

– Vi fortsĂ€tter att leverera pĂ„ den strategi vi lagt fast sedan nĂ„gra Ă„r, sĂ€ger Börje Ekholm.

– Det Ă€r ett fortsatt starkt kvartal med bra utveckling pĂ„ vĂ„r bruttomarginal och vĂ„r operativa marginal.

Men aktiespekulanterna tyckte uppenbarligen annorlunda – aktien föll nĂ€stan fyra procent pĂ„ Stockholmsbörsen. Och sett över lĂ€ngre tid har Ericssonaktien gĂ„tt trögare Ă€n börsen i övrigt hittills i Ă„r.

IntÀkterna sjönk under kvartalet, jÀmfört med motsvarande period i fjol och nÄdde inte upp till förvÀntningarna. OmsÀttningen landade pÄ 56,3 miljarder kronor, mot vÀntade 58,1 miljarder kronor.

Ericsson möter motstÄnd i Kina och tappar pÄ den kinesiska marknaden. Enligt vd handlar det om ett tapp pÄ 3,6 miljarder kronor, vilket motsvarar 6 procent av försÀljningen.

– Det hĂ€r kvartalet har en viss motvind tack vare att vi förlorar marknadsandelar i Kina. SĂ„ det Ă€r ett avbrĂ€ck dĂ€r men vi har nĂ€stan kompenserat det pĂ„ andra omrĂ„den.

Vill stÀrka andelar

Enligt Ekholm Àr det inget annat Àn Post- och telestyrelsens beslut att stÀnga ute kinesiska leverantörer frÄn den svenska 5G-utbyggnaden som pÄverkar.

– Det hĂ€r Ă€r en direkt effekt av PTS-beslutet i Sverige. Nu Ă€r det beslutet taget och det Ă€r inte mycket att sĂ€ga nu, sĂ€ger Börje Ekholm.

Kina har en stor del av den globala telekommarknaden och enligt Ekholm kommer satsningarna pÄ att stÀrka marknadsandelarna bÄde i Kina och pÄ andra hÄll att intensifieras, Àven om man nu drar ner pÄ personalstyrkan i landet.

– Det Ă€r viktigt för oss att vara dĂ€r. Men nu fĂ„r vi rĂ€tta oss efter vad som har hĂ€nt och försöka vĂ€xa utanför Kina, sĂ€ger Ekholm.

– Tittar vi pĂ„ totalmarknaden vinner vi marknadsandelar och det Ă€r naturligtvis utanför Kina.

Komponentbristen pÄverkar

Under större delen av tredje kvartalet upplevde Ericsson smÄ störningar pÄ grund av de globala flaskhalsarna med komponentbrist och fraktproblem, enligt Ekholm.

– VĂ„rt supply-team har gjort ett fantastiskt jobb med att leverera till kunderna, sĂ€ger han.

Men mot slutet av kvartalet började komponentbristen mÀrkas nÄgot mer och hade en viss negativ pÄverkan pÄ försÀljningen.

– Vi rĂ€knar med att det kommer att fortsĂ€tta ett tag till och pĂ„verka oss Ă€ven i kvartal fyra, sĂ€ger Ekholm.

Problemen leder till högre kostnader för koncernen men Àn sÄ lÀnge ger det inget avtryck i form av högre kostnader till kunderna.

– Vi har vissa fördyringar. Kostnader gĂ„r upp till viss del, lageruppbyggnaden gĂ„r upp. Det Ă€r nĂ„got vi rymmer i den marginal vi har och sĂ„ försöker vi effektivisera oss hela tiden sĂ„ att vi kan hĂ„lla en bra marginal, och det har vi klarat under kvartalet, sĂ€ger Ekholm.

Aktieanalytiker Daniel Djurberg ser ingen överdriven fara.

– Men det skapar viss osĂ€kerhet. sĂ€ger han.

Ericssons delÄr i siffror

Ericssons vinst före skatt landade pÄ 8,23 miljarder kronor under tredje kvartalet 2021. Det kan jÀmföras med vinsten pÄ 8,75 miljarder kronor motsvarande period förra Äret.

Ericssons rörelsevinst (ebit) ökade och uppgick till 8,84 miljarder kronor, jÀmfört med 8,64 miljarder kronor under tredje kvartalet 2020.

Kvartalets omsÀttning uppgick till 56,3 miljarder kronor, jÀmfört med 57,5 miljarder kronor ett Är tidigare.

Resultatet var bÀttre Àn vÀntat. Analytiker hade i snitt rÀknat med att Ericsson skulle redovisa en omsÀttning pÄ 58,1 miljarder kronor och en rörelsevinst pÄ 7,8 miljarder kronor för Ärets tredje kvartal, enligt en sammanstÀllning av prognoser gjord av Refinitiv.

Snittprognosen för vinsten före skatt lÄg pÄ 7,7 miljarder.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!