Enligt USA:s handelsdepartement har de utpekade flygplanen använts i strid med USA:s sanktioner mot Ryssland, som har införts sedan ryska styrkor inledde ett invasionskrig i Ukraina den 24 februari.
Straffbart även i Ryssland
Bidenregeringen klargör i ett uttalande att det är straffbart – med risk för böter, fängelsestraff och handelsrestriktioner – för de som tillhandahåller tjänster till de utpekade privatägda och kommersiella flygplanen oavsett var i världen det sker. Detta gäller även i Ryssland.
Beskedet kommer sedan USA konstaterat att flygplanen har använts för flygningar till Ryssland och Belarus under de gångna veckorna.
Enligt beskedet tillhör ett av planen på listan – en Gulfstream G650ER – Roman Abramovitj, ägare av den Londonbaserade fotbollsklubben Chelsea. Flygplan tillhörande det statskontrollerade ryska flygbolaget Aeroflot fanns också med på listan.
"Vi kommer inte att tillåta att ryska och belarusiska företag och oligarker reser vidare med straffrihet i strid med våra lagar", skriver USA:s handelsminister Gina Raimondo i ett uttalande.
USA, Kanada och EU har redan förbjudit ryska flygningar, vilket innebär att ryska flygbolag tvingats ställa in stora delar av sin utrikestrafik.
Flygplanen som omfattas har alla tillverkats i USA eller i ett annat land med mer än 25 procent av flygplansdelarna härrörande från USA.
Medborgarskap i Israel och Portugal
Den brittiska public service-kanalen BBC rapporterade i tisdags, med hänvisning till Flight Radar 24, att ett jetflygplan tillhörande Roman Abramovitj flög från Israel till Moskva, via Turkiet. Den 55-årige oligarken – som påstås ha nära band till den ryske ledaren Vladimir Putin – ska dessförinnan ha setts på en flygplats i Israel, men det är inte bekräftat att han befann sig ombord på planet.
Abramovitj, som gjorde sig en förmögenhet i samband med omstridda privatiseringar i Ryssland under 1990-talet, har medborgarskap i Israel, men även i EU-landet Portugal. Han ska enligt BBC ha köpt oljebolaget Sibneft för omkring 250 miljoner dollar för att senare sälja tillbaka verksamheten till den ryska staten för 13 miljarder dollar 2005.