USA-sanktioner mot ryskt aluminium

Bidenregeringen har beslutat om en ny runda sanktioner mot Ryssland, på ettårsdagen av den fullskaliga attacken mot Ukraina. De kommer bland annat riktas in mot import av aluminiumprodukter från Ryssland och export av teknik till rysk industri.

Sanktioner mot ryskt aluminium ingår i nästa runda USA-sanktioner mot Ryssland. Arkivbild.

Sanktioner mot ryskt aluminium ingår i nästa runda USA-sanktioner mot Ryssland. Arkivbild.

Foto: Pablo Martinez Monsivais AP/TT

Ekonomi2023-02-24 13:01

Beslutet fattas i samverkan med andra G7-länder och allierade och detaljerna kommer att framgå när de implementeras av amerikanska myndigheter, enligt Vita huset.

Samma dag som det amerikanska beskedet kom valde G7-länderna att varna de länder som bryter mot sanktioner riktade mot ryska intressen.

Länder som därmed hjälper Ryssland kommer att få "betala dyrt" enligt G7:

"Vi uppmanar länder i tredje världen och andra internationella aktörer som försöker undvika eller underminera våra åtgärder att upphöra med att ge materiellt stöd till Rysslands krig", skrev USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Kanada och Australien i ett uttalande.

Därmed ställde sig G7 enat bakom försök att göra sanktionerna än mer verkningsfulla, inte bara mot Ryssland, utan även mot ryska samarbetsländer

I paketet ingår tullar på mer än hundra ryska metaller, mineraler och kemiska produkter till ett värde av 2,8 miljarder dollar, enligt ett pressmeddelande från Vita huset.

Skärpta exportrestriktioner

Det blir i sanktionspaketet även 200 nya namn – både ryska personer och företag – på USA:s sanktionslista. Fler finansiella institutioner i Ryssland ska också upp på listan, samt ryska företrädare som ansvarar för landets verksamhet i Ukraina.

I ett senare besked säger USA:s finansdepartement att detaljer om sanktionerna och om vilka det rör kommer att bli tydligt med tiden.

Även bolag och personer i Europa som misstänks hjälpa Ryssland att bryta mot sanktioner ska finnas bland dem som hamnar på USA:s nya sanktionslista.

Sanktioner ska dessutom speciellt riktas mot aktörer med kopplingar till rysk försvarsindustri och teknikföretag i Ryssland och aktörer som hjälper Ryssland att kringgå sanktioner, rapporterar AFP.

I sanktionspaketet ingår även skärpta exportrestriktioner, som begränsar möjligheten att använda amerikansk teknik i produkter som exporteras till Ryssland samt nya restriktioner för att förhindra att teknik från USA används i drönare tillverkade i Iran, som har använts av ryska styrkor i Ukrainakriget.

Syftet är enligt Vita huset att bestraffa Ryssland ekonomiskt och begränsa det finansiella utrymmet för Putinregeringen att fortsätta attacken mot Ukraina.

200-procentiga aluminiumtullar

Beskedet kommer sedan nyhetsbyrån Bloomberg rapporterat att Bidenregeringen förberedde en 200-procentig tull på ryskt aluminium.

Industrimetaller som aluminium har än så länge i princip inte omfattats av de sanktionspaket som EU, USA och G7-länderna gjort upp om mot Ryssland under det gångna året.

Enligt beskedet från Vita huset kommer de nya sanktionerna mot ryska metaller och gruvprodukter att utformas för att de ska få så lite störningar på marknaden i USA som möjligt.

När de första sanktionerna mot Ryssland klubbades efter attacken för ett år sedan – bland annat frysningen av 300 miljarder dollar i ryska tillgångar på västliga bankkonton – räknade många med att den ryska ekonomin skulle gå in i väggen med BNP-ras på över 10 procent.

Långsiktig effekt

Senaste beräkningarna visar dock att den ryska ekonomin – med draghjälp från högre energipriser och stora exportlyft till länder som Kina och Indien – bara krympte med 2–3 procent i fjol och enligt Internationella valutafonden (IMF) kan det till och med bli svag rysk tillväxt i år.

– Nyheterna om den ryska ekonomins död är fortfarande en överdrift, säger Elina Ribakova, biträdande chefsekonom på den internationella bankföreningen IIF.

– När det gäller vad som avgör krigets utgång är sanktionerna ett sidospår, säger professor Nicholas Mulder vid Cornell University, som skrivit en bok om sanktioner som ekonomiskt vapen.

De flesta bedömare i väst är dock eniga om att sanktionerna har effekt, särskilt långsiktigt.

– Den ryska ekonomin du ser i dag ser inte alls ut som den ryska ekonomin före invasionen av Ukraina, sade Wally Adeyemo, biträdande amerikanska finansminister tidigare i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!