USA-siffra ökar risk för räntehöjning

Sysselsättningen i USA ökar dubbelt så fort som väntat. Det är dåliga nyheter för dem som hoppas på lägre räntor. –Risken för räntehöjningar ökar, säger SEB-ekonomen Elisabet Kopelman.

Arbetsgivare söker personal. Arkivbild

Arbetsgivare söker personal. Arkivbild

Foto: Robert F. Bukaty/AP/TT

Ekonomi2023-10-06 14:31

De nya jobben i USA växte med 336 000 i september, vilket var dubbelt så många som ekonomerna hade förutspått.

– Det var lite för stark data från USA, säger Maria Landeborn, aktiestrateg på Danske Bank.

USA:s ekonomi går mycket starkare än väntat. Det blev extra tydligt när landets arbetsmarknadsdepartementet presenterade de nya månadssiffrorna.

– Det har kommit urstark data från USA på senare tid. Dels antalet lediga jobb, dels den här jobbsiffran. Det gör att det blir svårare att få ned inflationen, säger Maria Landeborn.

Och det som är positivt på jobbmarknaden gillas för närvarande inte alls på finansmarknaderna.

– Det krävs ännu högre räntor. Då är det risk för att tillväxten blir lägre, säger hon.

Å andra sidan är det inte säkert att USA:s centralbank (Fed) höjer vid nästa möte. Jobbstatistiken var aningen blandad. Arbetslösheten föll inte och löneökningarna var måttliga, även om jobbtillväxten blir det som hamnar i fokus, resonerar Elisabet Kopelman. Om inflationen fortsätter att bromsa kan det ändå få Fed att låta bli

Men om inte, så pressar det även svenska Riksbanken att hänga på. Den redan svaga kronan tappade 7–8 öre och åkte återigen över 11-kronorsstrecket gentemot dollarn. Mot euron var tappet mindre. En svag krona gör att inflationen pressas uppåt.

En annan direkt effekt blev fallande börser. Högre räntor är dåliga aktienyheter. Stockholmsbörsen låg strax innan siffran släpptes på plus 0,8 procent. Direkt efter var uppgången borta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!