USA:s ekonomi växlar ned

Konsumtionsökningen i USA sjönk till 0,2 procent mot månaden före i oktober och inflationen fortsätter nedåt, visar färska beräkningar. På Wall Street var det tummen upp.

Färska inflationssiffror från USA. Arkivbild

Färska inflationssiffror från USA. Arkivbild

Foto: Andres Kudacki/AP/TT

Ekonomi2023-11-30 14:31

Inflationen enligt det så kallade PCE-måttet sjönk till 3 procent i USA i oktober, från 3,4 procent i september. Och kärninflationen sjönk till 3,5 procent, mot 3,7 procent i september.

Nedgångarna låg i linje med förväntningarna.

De lägre inflationstalen i kombination med svagare konsumtionsökningar målar upp en bild av en ekonomi som tappar fart. Detta gör att marknadsräntor pressas och riskaptiten bland investerare ökar – eftersom den lägre inflationen bekräftar bilden av att det inte behövs mer räntehöjningar för att få bukt med den våg av inflationsproblem som skakat USA och stora delar av västvärlden de gångna två åren.

Räntan på USA:s tioåriga statsobligation – som kretsade kring 5 procent så sent som i oktober – föll initialt ned till 4,27 procent för att återhämta sig till cirka 4,30 procent efter rapporten.

PCE-inflationen – där prisförändringarna i årstakt beräknas utifrån en datainsamling från företag – är det inflationsmått som USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) brukar ta mest intryck av inför sina penningpolitiska beslut.

Det skiljer sig från det traditionella KPI-måttet, som beräknas med hjälp av enkätundersökningar bland hushåll.

Fed, som under inflationschocken i snabb takt har höjt styrräntan till 5,25-5,50 procent, har ett inflationsmål på 2 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!