Förslaget om "fri hyressättning i nyproduktion" fick oppositionen att fälla regeringen och är således orsaken till den rådande regeringskrisen.
Samtidigt presenteras ännu en hyresutredning. Den tittar på hur äldre hyresrätter ska få en annan prissättning i framtiden.
Nästan alla hyreshus byggda före 2006 berörs av utredningen, som analyserat hyressättningen i Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro, Norrköping, Umeå och Växjö.
"Betydligt mer"
Flera av dessa städer får backning vad gäller att systematiskt beakta läge som en kvalitetsfaktor vid hyresförhandlingar.
– Folk är beredda att betala betydligt mer i hyra i attraktiva bostadsområden, säger utredaren Sophia Mattsson-Linnala till SvD.
Utredningen rekommenderar därför en rad lagändringar. Ett av förslagen är att hyresnämnderna tydligt ska ta hänsyn till faktorer som läge och stadsdel – och annat som hyresgäster kan antas sätta stort värde på.
Vidare föreslås en ny "ventil" för att nämnderna ska kunna bortse från jämförelseobjektens hyror om kvalitet och läge inte beaktas på ett godtagbart sätt.
Därtill vill utredningen införa en fördjupad offentlig hyresstatistik som kan användas vid förhandlingar.
Ovisst läge
Då det i dag saknas en sådan framkommer det inte hur många hyresfastigheter som enligt kommissionen har felaktiga bruksvärdeshyror.
Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli nästa år.
– Men just nu hänger ju allt i luften på grund av regeringskrisen. Morgan Johansson (S) som tog emot utredningen vet ju inte om han sitter kvar som justitieminister, säger Sophia Mattsson-Linnala.