V: Höj stöd till de fattigaste redan i år

Vänsterpartiet vill att stöd och ersättningar till de mest utsatta ska höjas retroaktivt från den 1 juli år. –De med låga inkomster måste kunna betala sina räkningar och sätta mat på bordet, säger V:s partiledare Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar vill att olika stöd och ersättningar ska räknas upp retroaktivt. Arkivbild.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar vill att olika stöd och ersättningar ska räknas upp retroaktivt. Arkivbild.

Foto: Tim Aro/TT

Ekonomi2022-10-24 11:34

Vänsterpartiets förslag innebär att regeringen i en extra ändringsbudget snabbt ska se till att stöd och ersättningar som styrs av det så kallade prisbasbeloppet nu räknas upp retroaktivt från den 1 juli. Det handlar bland annat om garantipension och garantinivån i sjuk- och aktivitetsersättning.

– Priserna har stigit så dramatiskt på kort tid, säger Nooshi Dadgostar.

I vanliga fall höjs dessa ersättningar vid årsskiftet varje år, då prisbasbeloppet räknas upp. Så blir det i år också, men enligt V behövs höjningen tidigare när priserna skenar så dramatiskt.

– Det drabbar dem med de minsta inkomsterna hårdast. Det gäller att se till att de med låga inkomster måste kunna betala sina räkningar och sätta mat på bordet.

Enligt V skulle den tidigarelagda höjningen kosta cirka sju miljarder kronor för i år.

TT: Ser ni någon risk för att ytterligare utgiftsökningar kan öka på inflationen mer?

– Nej, det gör vi inte. Inflationen drivs av höga energipriser. Det är särskilt viktigt att de med låga inkomster kan betala sina räkningar. Annars står vi inför riktigt stora problem.

Hon hoppas att Vänsterpartiet kan få stöd från andra partier för sitt förslag. Förslaget ska nu läggas fram i finansutskottet.

– Vi för samtal, säger Nooshi Dadgostar.

Fakta: Ersättningar som styrs av prisbasbeloppet

V:s förslag innebär att ersättningar som styrs av prisbasbeloppet ska räknas upp retroaktivt.

Det handlar exempelvis om garantipension, äldreförsörjningsstöd, garantinivån i sjuk- och aktivitetsersättningen och inkomstrelaterad sjuk- och aktivitetsersättning.

Enligt V skulle detta kosta cirka sju miljarder kronor för 2022.

Prisbasbeloppet höjs 2023 till 52 500 kronor, från 48 300 kronor i år. Det gör att de stöd och ersättningar som kopplas till detta också höjs från årsskiftet, men V:s förslag innebär att dessa ska höjas retroaktivt från den 1 juli 2022.

Källa: Vänsterpartiet, Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!