De svenska börsbolagens omsättning för årets andra kvartal är ungefär 3 procent bättre än väntat, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken. Rörelseresultaten slår förväntningarna med nästan 2 procent.
– Rapporterna är ganska bra givet förutsättningarna, säger han.
Imponeras av pressade bolag
Söderfjell imponeras av hur väl bolagen hanterat kvartalets "besvärliga miljö". Det gör även Mattias Eriksson, analytiker och aktieförvaltare på Pam Capital.
– Det är enormt imponerande att i princip alla större bolag klarar av det här och lyckas behålla en hög lönsamhet trots svårigheterna, säger han.
Komponentbristen är fortfarande ett reellt problem och gör att många bolag säkrar upp med större lager, säger Eriksson. Det syns också i bolagens kassaflöde, som påverkats negativt. Men generellt sett syns inga branta fall i resultaten och marginalerna är på bra nivåer, säger aktieförvaltaren.
– När man släppte rapporterna april så sa man att q2 kommer att bli rena rama katastrofen, och så har det inte alls blivit.
Tillverkningsbolagens vinstmarginaler påverkas av de omtalade störningarna i leveranskedjorna, säger Söderfjell, men de rapporterar ändå bättre än väntat.
– Vid sidan av tillverkningsindustrin levererar bankerna starka resultat, trots att man inte fått se effekterna från de höjda styrräntorna än, som i alla fall kortsiktigt kommer att vara bra för dem, säger han.
Konjunkturoron syns inte
Oron för inflation och lågkonjunktur återspeglas inte i det andra kvartalets rapporter i form av försämrad efterfrågan, säger Söderfjell. Bland de 30 största börsbolagen har dock ganska få tydlig konsumentexponering.
– Även om efterfrågan skulle tvärdyka nu under hösten så skulle det ta ett tag innan det slår igenom i de här bolagens efterfrågan.
Inom detaljhandeln och på bostadsmarknaden är det tydligare att hushållen påverkats av högre räntor och energipriser, säger Söderfjell.
– Det är detaljhandeln som än så länge fått ta stryk. Vi har sett många vinstvarningar från framför allt e-handelsbolag här under sensommaren.
Lägre efterfrågan i höst
Mot hösten och vintern kan den sjunkande efterfrågan nå även de större bolagen, säger Söderfjell.
– Man förbereder sig på att vi kommer att få en lägre efterfrågan mot hösten och vintern, men det är svårt att säga något om hur svårt det kommer att bli.
Och vad gäller bolagens framtidsutsikter uttrycks de med försiktighet i rapporterna, säger Eriksson.
– Jag tror bolagen generellt är oroliga för att måla upp en för positiv bild som de sen måste sänka och fortsätter:
– Det är klokt att inte säga så mycket. Risken är att aktiemarknaden blir besviken och så åker aktiekursen ner.
"Lättnadsrally" på börsen
Börsen är fortfarande volatil och instabil, säger Eriksson, men de stadiga rapporterna ger ändå en trygghet.
– Det blir ett litet lättnadsrally när rapporterna kommer in så pass bra.
Efter rapportperiodens slut riskerar dock börsnedgången man sett under året att fortsätta en bit till, säger han. Det eftersom fokus återigen kan skifta mot makroekonomiska faktorer som inflation och konjunktur.
För att börsen ska vända uppåt kan det krävas att bolagen bekräftar en dystrare bild och försämrad efterfrågan, säger Eriksson.
– Då kan börsen titta framåt och säga att “nu har vi det värsta bakom oss”, men där är vi inte än.