Världsläget gynnar Saab – men Gripen pressas

Kriget i Ukraina har fått flera länder, inklusive Sverige, att öka sina försvarsbudgetar. Det betyder ett gynnsamt läge för Saab. Men bolagets vd Micael Johansson beskriver samtidigt marknaden för Gripen som tuff.

Saabs storsäljare granatgeväret Carl Gustaf. Arkivbild.

Saabs storsäljare granatgeväret Carl Gustaf. Arkivbild.

Foto: FREDRIK PERSSON/TT

Ekonomi2023-02-10 07:46

Försvarskoncernen Saab har haft ett bra fjärde kvartal i en allt oroligare värld.

Både försäljning och rörelseresultat ökade, liksom orderingången. Styrelsen föreslår också en höjd utdelning.

Efter rapporten rusar aktien med över 10 procent på fredagsmorgonen.

Bolagets vd Micael Johansson räknar med att även 2023 blir ett starkt år och tror på en tillväxt på runt 15 procent.

"Uppvaknande i Europa"

– Vi får verkligen hoppas att det blir ett stopp på kriget i Ukraina. Men uppvaknandet i Europa, som innebär att länder spenderar mer pengar på försvar, tror jag kommer att fortsätta under många år oavsett, många kommer att se till att ha en bättre motståndskraft, säger han.

Under året har Saab anställt runt 1 000 personer. I år hoppas Micael Johansson på att anställa minst lika många. Han beskriver det som en tuff fight om kompetens på arbetsmarknaden.

– Vi kommer att jobba stenhårt för att ligga på ungefär samma nivå, och ännu lite högre om vi lyckas, vi har en rekordstor orderstock och behöver fler duktiga människor, säger han.

Mycket pekar alltså uppåt för Saab. Men det finns också motgångar. Både Finland och Kanada har ratat stridsflyget Gripen till förmån för amerikanska F35.

Det har även uppstått en inhemsk debatt i och med Natoansökan, bland annat på Dagens Industris ledarsida, kring om även Sverige borde övergå till amerikanska stridsflyg. Argumentet för det är bland annat stärkta relationer till USA.

Tuff konkurrens för Gripen

Men det finns också många motargument, inte minst att det skulle bli dyrt. Norges implementering av amerikanska F35 har blivit en kostsam historia.

Micael Johansson beskriver marknaden som Gripen konkurrerar på som väldigt tuff. Men säger att Gripen är ett system som både är "extremt kapabelt" och billigt att använda.

– Ibland avgör säkerhetspolitiken, som jag hävdar har haft en stor inverkan på Finlands och Kanadas beslut. Men det finns absolut fortfarande en marknad där ute som vi bearbetar, just nu är vi i en process med flera länder i Sydamerika och ett par länder i Europa.

TT: Hur påverkar det er att Sveriges Natomedlemskap drar ut på tiden?

– Det är ingen katastrofsituation, men det är inte bra att det blir en utdragen process. Det har inte en inte jättestor påverkan på Saab just nu.

Fakta: Saabs fjärde kvartal

Omsättningen landade på 13 866 miljoner kronor, mot 11 943 miljoner kronor under samma tid 2021.

Rörelseresultatet blev 1 314 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2022, mot 1 076 miljoner kronor under samma tid 2021.

Orderingången har ökat, från 12 218 miljoner kronor 2021 till 29 866 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2022.

Saabs koncernledning föreslår att utdelningen ska höjas från 4:90 kronor per aktie till 5:30 kronor per aktie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!