Varnar för att fler nyhetsmedier kan försvinna

Förändringarna av mediestödet vid årsskiftet riskerar att leda till ökad tidningsdöd, enligt en ny rapport. De näst största tidningarna på lokal nivå och vissa rikstäckande nyhetsmedier drabbas värst, varnar rapportförfattaren Daniel Färm.

Vid årsskiftet görs det statliga stödet till medier om - med risk för att flera tidningar kommer att tvingas lägga ned, enligt en ny branschrapport. Arkivbild.

Vid årsskiftet görs det statliga stödet till medier om - med risk för att flera tidningar kommer att tvingas lägga ned, enligt en ny branschrapport. Arkivbild.

Foto: Helena Landstedt/TT

Ekonomi2023-11-08 12:42

– Det behöver göras ett antal justeringar för att det här ska fungera. Annars kommer det leda till en ganska omfattande tidningsdöd, ökad ägarkoncentration och en likriktning av åsiktsjournalistiken, säger Färm, som är vd och politisk redaktör på den socialdemokratiska nyhetstidningen Aktuellt i politiken.

Rapporten – med rubriken "Mediestöd eller mediedöd?" – presenteras av tankesmedjan Tiden.

I det lagförslag som riksdagen ska klubba nästa vecka – som just nu behandlas i konstitutionsutskottet – vill han bland annat se att mediemångfald prioriteras upp som lika viktigt som tillgången till lokala och regionala medier.

Dessutom vill han att potten stödpengar görs större än vad som hittills har diskuterats och att fördelningsprincipen görs om för att ge mer stöd till de som har det tuffast ekonomiskt.

– Du kan dra ned lite för de största och mest resursstarka tidningarna och höja för de små- och medelstora tidningarna, säger Färm.

Fakta: Riksdagsbeslut väntas den 15 november

Stödnivåerna och villkoren för att få mediestöd kommer efter årsskiftet främst att regleras i en ny förordning som regeringen ska presentera först efter det att själva lagen om mediestöd har klubbats av riksdagen. Riksdagsbeslutet väntas fattas den 15 november.

Det krävs dessutom grönt ljus från EU för det nya mediestödet. Det befintliga rättighetsbaserade mediestödet, som tidigare har underkänts av EU, tas bort vid årsskiftet.

Enligt förslaget som ligger kommer ett särskilt omställningsstöd att betalas ut för de berörda medierna under en femårsperiod. Detta omställningsstöd kommer 2024 äta upp 75 procent av den gemensamma pott av mediestöd som branschen ska dela på. Andelen som kommer att gå till omställningsstöd trappas sedan ned, till förmån för andra stödformer i systemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!