– Om man ska vara riktigt allvarlig skulle jag säga att det ser mörkt ut, säger Jonas Högset, fastighet- och hållbarhetschef på Sveriges Allmännytta.
Enligt Statiska centralbyråns (SCB) byggnadskostnadsindex har kostnaderna för produktionsfaktorer i bostadsbyggande gått upp med 12,2 procent sedan april i fjol.
Samtidigt har den höga inflationstakten fått Riksbanken att höja räntan, vilket innebär en ökad osäkerhet i branschen, något som märks hos Allmännyttans medlemsbolag.
Skiljer sig väsentligt
Av de 125 bolag som befinner sig i pågående upphandlingar uppger en tredjedel att anbudspriserna skiljer sig väsentligt från förväntat pris och för 25 av dessa handlar det om ett genomsnittpris på över 20 procent av det man förväntat sig.
– Man förväntar sig säkert höga priser, men det som kommer in är ännu högre, säger Jonas Högset.
Även de medlemsföretag som har pågående nyproduktionsprojekt har märkt av kostnadsökningar. Av de totalt 265 projekten runtom i landet har man i 170 fall fått in åberopande av extra betalning eller ett nytt kontraktspris.
Utvecklingen kan få dystra effekter, enligt Jonas Högset.
– Konsekvenserna blir ju sådana att man kommer att pausa projekten. Man kommer att behöva se över vad man har för projekt, hur de är utformade, om det finns vägar att komma fram, eller om man anser att priserna är för extrema för att över huvud taget gå fram i det här läget.
Vill slopa
För att lösa situationen vill Sveriges Allmännytta se politiska förslag, däribland ett undantag för allmännyttan för lagen om offentlig upphandling (LOU).
– Att slopa LOU är ett enkelt förslag som skulle ge kostnadssänkningar på cirka tio procent, på så så vi skulle man kunna parera några av de värsta prisökningarna, säger Jonas Högset.