Inför den annalkande vintern är nu 25 av 56 reaktorer i Frankrike nedstängda och kärnkraftsproduktionen ligger omkring 25 procent lägre än det historiska snittet.
Den statskontrollerade franska kärnkraftsoperatören Électricité de France (EDF) har flugit in ett hundratal renoveringsexperter – däribland svetsare – från USA och Kanada för att åtgärda sprickorna. Men de ser ändå inte ut att kunna uppfylla målet att starta ett dussin stoppade reaktorer i mitten av december.
Beredskap för nedsläckningar
Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne förklarade i onsdags i parlamentet i Paris att det trots EDF:s "extrema mobilisering" måste finnas beredskap för att det kan bli aktuellt med rullande nedsläckningar av elen i vinter.
Situationen har lokalt pressat upp elpriserna rejält i Frankrike, som historiskt varit Europas största exportör av el. Och nätverksoperatören RTE bekräftade så sent som i fredags en varning för att det kan bli nödvändigt att ransonera el i januari.
President Emmanuel Macron har sedan tidigare öronmärkt 100 miljarder euro för att stödja företag, hushåll och offentlig verksamhet att hantera de stigande kostnaderna för el, naturgas och bränsle nästa år.
Eftersatt underhåll
Det har även presenterats en åtgärdsplan, som ska dra ned gas- och elförbrukningen med 10 procent på två år – bland annat med hjälp av sänkta inomhustemperaturer och nedsläckningar av belysning i både privatägda och offentliga lokaler.
Problem med eftersatt underhåll av de franska reaktorerna uppstod under nedstängningarna i pandemin. Sedan dess har det upptäckts sprickor i många av anläggningarna och försöken att laga sprickorna har försenats, bland annat på grund av utbredda strejker i Frankrike i oktober.