Turbulensen på marknaden har på några dagar raderat ut en femtedel av en bitcoins värde och bedömare varnar för att nedgången kan fortsätta djupare än så.
Det omedelbara skälet är att den stora kryptobörsen FTX hotas av kollaps. Nyheten har sänt chockvågor över marknaden och skapat en stor förtroendekris, säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus.
– FTX har setts som en stabil spelare i det här landskapet och någon som man kan lita på, säger han.
– Det här kommer nu att resultera i att det blir FTX kunder som kommer förlora en stor del av sina pengar, och naturligtvis också FTX ägare.
Konkurs hotar FTX
FTX problem uppdagades då handelsplatsen skulle köpas upp av konkurrenten Binance. Efter att ha tittat i FTX böcker och sett stora hål i balansräkningen drog sig Binance ur affären.
På onsdagen meddelade FTX-grundaren Sam Bankman-Fried sina investerare att kryptobörsen hotas av konkurs, enligt Bloombergs källa.
Enligt källan står FTX inför ett underskott på upp till 8 miljarder dollar och behöver 4 miljarder för att hålla sig över ytan.
– Jag sabbade det, ska Bankman-Fried ha sagt till investerarna och tillagt att han vore "oerhört tacksam" om de kan gå in med mer pengar.
Strateger: kan bli värre
Under nattens handel noterades den lägsta bitcoinkursen på över två år på lite drygt 15 600 dollar, vilket kan jämföras med kurser kring 21 300 dollar så sent som för fem dagar sedan.
Andra kryptovalutor, som ether, har följt med nedåt.
Även om sektorn sedan, likt många andra tillgångar, svängde upp vid USA:s oväntat bra inflationssiffra på eftermiddagen varnar strateger på storbanken J P Morgan Chase & Co för fortsatt "kryptovinter", med en förutspådd nedgång till 13 000 dollar per bitcoin.
Hela den finansiella strukturen för handel med kryptovaluta får sig nu en ordentlig förtroendetörn, enligt Johan Javeus.
– Det påverkar naturligtvis priset på alla de här tillgångarna, säger han.
"Centralbanken" FTX
Det är inte första gången en marknadsplats för kryptovalutor har problem.
Ett antal kryptoprojekt har fallerat genom åren. I våras kollapsade exempelvis populära luna, en så kallad "stablecoin".
– Det har skett med jämna mellanrum i olika varianter, ända sedan kryptovalutorna började handlas mer aktivt, säger Javeus.
Under flera kriser har FTX nästan fungerat som en "centralbank" för kryptomarknaden, enligt chefsstrategen:
– FTX har tidigare under det här året fungerat lite som en räddningslina för många.
Inte slutet för krypto
Kryptomarknaden tampas i grunden med samma likviditetsproblem som många andra marknader efter det att centralbankernas stora och snabba räntehöjningar ändrat spelplanen, enligt Javeus.
Och att kurserna rasat sedan en stor kryptobörs, nästan helt utan förvarning, hotas av kollaps är helt naturligt, tycker han.
– Det är en väldigt naturlig reaktion mot bakgrund av det som har hänt.
Resultatet av FTX-kraschen kommer att bli att tydligare krav ställs på kryptomarknaden från myndigheter och investerare, säger Javeus.
Marknaden måste regleras och övervakningen av kryptoföretag bör bli mer noggrann. Det arbetet pågår, men är inte i mål, enligt Javeus.
– Men det här i sig kommer inte bli slutet för kryptovalutor, det har jag svårt att tro.