Tidiga tecken på en avmattning i konjunkturen märker Trygghetsfonden TSL – som hjälper uppsagda LO-arbetare till nya jobb – redan nu i sin verksamhet. Främst kommer signalerna från handeln.
Antalet uppsagda som kom till TSL har i stort ökat med 13 procent sedan augusti. Främst ökade andelen tidigare anställda i sällanköpshandeln, inom mode, heminredning och sport- och fritid, med 31 procent.
Antalet varsel om uppsägningar ökade även under förra månaden – och handeln stod för drygt 40 procent av samtliga varsel på arbetsmarknaden, enligt Arbetsförmedlingens varselstatistik.
Det rörde sig främst om mindre varsel, alltså att få personer berörs vid varje varseltillfälle, enligt Arbetsförmedlingen. I augusti ökade antalet varsel i handeln med fem gånger så mycket jämfört med samma period förra året, och främst i Stockholmsområdet.
– Samtidigt är det inte så att alla varsel leder till uppsägningar. Men det vi ser nu är att varslen ökar och att det ofta har en korrelation med att antalet personer som kommer till oss också ökar – vilket vi ser nu, säger TSL:s vd Caroline Söder.
"Ser mörkt ut"
Frågan är om augustisiffrorna är ett startskott på en fortsatt trend av ett ökat antal varsel under resten av året. Det som kan slås fast är att det ser mörkt ut för handeln framåt, enligt Svensk handels chefsekonom Johan Davidson.
Hushållens köpkraft fortsätter att minska i takt med den stigande inflationen och räntorna. Samtidigt vill hushållen spendera sina pengar på annat än att handla efter pandemin, som till exempel resor eller restaurangbesök.
– Det blir en dubbel effekt av vikande efterfrågan, kombinerat med ökade kostnader och att en del företag också är sårbara efter pandemin, säger Johan Davidson.
Risken har därför ökat för att antalet varsel om uppsägningar kommer att gå upp under hösten, jämfört med förra årets låga nivåer. Men den fortsatta ökningen kommer mest troligt inte att fortsätta på augustis höga nivåer, enligt Johan Davidson.
Mer robust bransch
Fackliga Handelsanställdas förbund, är däremot lite mer positivt och tror på en fortsatt försäljningstillväxt på mellan fyra och fem procent för handeln i år, och det även nästa år trots den höga inflationen.
Det beror till viss del på prisökningarna inom handeln som kan tas ut mot kunderna, enligt Stefan Carlén, Handels chefsekonom.
– Vi vet att inflationen naturligtvis kommer att påverka köplusten, men i och med att vi ser en försäljningstillväxt på grund av prisökningarna så kommer det ändå att betyda att företagen har en fortsatt lönsamhet, säger han.
En del av det ökade antalet varsel beror på flytt av lagerjobb mellan orter, enligt facket.
Det mesta tyder på att vi går mot en lågkonjunktur och en ökad arbetslöshet i stort. Här går handeln inte skadefri, menar Stefan Carlén, men generellt sett brukar handeln vara mer robust jämfört med andra branscher. Särskilt dagligvaruhandeln, medan vissa sällanköpsdelar inom handeln kan gå lite sämre.
Studiestöd välkommet
Efterfrågan på arbetskraft inom handeln är däremot fortsatt hög i nuläget och det går snabbt att hitta ett nytt jobb. Men de signaler som TSL fått pekar mot ett osäkrare arbetsmarknadsläge, enligt Caroline Söder.
Därför är det särskilt välkommet att det nya omställningsstödet införs från och med den första oktober, som bland annat innebär att alla som vill studera, oavsett anställningsform, kan få ekonomiskt stöd för utbildningar som är avsedda att stärka personens ställning på arbetsmarknaden.
– Just inom handeln är många tidsbegränsat anställda, och nu kommer inte bara tillsvidareanställda ha tillgång till det här stödet. Att stödet nu utvidgas och att vi får det här utökade uppdraget kommer att betyda mycket för många i flera branscher – och då inte minst för handeln, säger Caroline Söder.