Vattenfall vill dubbla satsningar på elnät

Statliga Vattenfalls elnätsbolag behöver snudd på fördubbla investeringarna de närmaste åren, enligt en ny plan. Mångmiljardnotan ska till stor del täckas av nya industriella kunder. Men alla kommer att få vara med och betala.

Statliga Vattenfall Eldistribution siktar på elnätsinvesteringar på 8-10 miljarder kronor per år i en ny investeringsplan. Arkivbild

Statliga Vattenfall Eldistribution siktar på elnätsinvesteringar på 8-10 miljarder kronor per år i en ny investeringsplan. Arkivbild

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi2023-09-08 06:00

Vattenfall Eldistribution – som i runda slängar levererar varannan kilowattimme i Sverige – räknar med att behöva öka de årliga nätinvesteringarna från dagens dryga 5 miljarder kronor till omkring 8-10 miljarder. Och det kommer att gå snabbt.

– Inom 2-3 år kommer vi sannolikt att ligga på omkring 8 miljarder och det kan bli mer än så, säger Annika Viklund, vd på bolaget.

Mål att fördubbla kapacitet

Målet med investeringarna är att fördubbla överföringskapaciteten och ansluta nya kunder. Detta behövs för att klara den klimatomställning och elektrifiering som är på gång, enligt Viklund.

Det handlar om investeringar från norr till söder – bland annat för att kunna leverera el till nya batterifabriker, fossilfria stålverk och industrikluster som expanderar och ställer om. Men elnätet måste också stärkas för att klara av att ladda upp alla nya fossilfria fordon och all annan elektrifiering som just nu pågår.

– Allt händer nu. Vi har beställningarna på bordet. Vi har förfrågningarna. När kan ni bygga? När kan ni vara klara? säger Viklund.

Finansieringen av elnätssatsningarna hämtas från nätavgifter. Fast för vanliga hushållskunder hoppas Viklund det ska gå att undvika chockhöjningar.

Det är kapaciteten på kundens huvudsäkring som avgör avgiftsnivån för privatkunder.

– Stora tillkommande kunder betalar ju inträdet genom anslutningsavgifter. De stora industrierna och omställningen hos de stora kunderna finansierar det här till en väldigt stor del, säger hon.

– Medan du och jag, som redan sitter i nätet, betalar vår vanliga nätavgift. Fast det är klart, i de fall där det är förstärkningar som vi behöver i vårt närområde är vi med och delar på den kostnaden.

Nya intäktsramar

Vattenfall Eldistributions nya investeringsplan presenteras inför det att Energimarknadsinspektionen i början av 2024 ska presentera nya intäktsramar för elnätsbolagen.

Intäktsramarna sätter ett tak för hur stora nätavgifter bolagen får ta ut under kommande fyra år. De är sedan 1990-talet ett avgörande verktyg för att reglera en marknad där operatörerna har en monopolställning.

Viklund hoppas att Energimarknadsinspektionen i sina nya intäktsramar har räknat med att stora investeringar måste kunna ge vad hon kallar "skälig avkastning".

– Vi hoppas det blir en elnätsreglering som möjliggör den här typen av investeringar. Annars blir det besvärligt för Sverige, säger hon.

Förutom finansieringen – en kostnad som pressas uppåt av högre räntor – pekar Viklund ut kompetensförsörjning som en stor utmaning.

– Vi behöver fler som utbildas till vår bransch, säger hon.

Tröga tillståndsprocesser

Det handlar, enligt Viklund, om att försörja entreprenörer och leverantörer med personal. Men bolag som Vattenfall måste också få in fler medarbetare som kan räkna bra och designa framtidens elnät.

Tröga tillståndsprocesser är en annan stor utmaning.

– Självklart behöver vi en demokratisk process kring det här, där man har samråd och dialog. Men i dag överklagas många av de här tillstånden och det blir långa processer. Det kan ta tio år att få bygga en ny ledning. Våra kunder väntar inte så länge om de har möjlighet att gå någon annanstans, säger hon.

– Ska Sverige AB lyckas behöver vi få full fart på tillståndsprocesserna, tillägger hon.

Fakta: Elnätsbolagen har i praktiken monopol

Elnätsavgifterna är varje månad en del av den elräkning hushåll och företag betalar. Den går till ägaren av det elnät som används av kunden.

Hur stora avgifter elnätsföretag som Vattenfall Eldistribution får ta ut regleras av intäktsramar som fastställs av Energimarknadsinspektionen. Regleringen motiveras av att elnätsföretagen i praktiken har monopolställning inom i de områden deras elnät täcker.

Avgifterna består av:

En abonnemangsavgift för att få tillgång till elnätet, som avgörs av hur stor huvudsäkring du har.

En överföringsavgift, som ska täcka kostnaderna för att transportera elen till kunden. Den är rörlig och avgörs av hur många kilowattimmar som förbrukas.

På avgifterna läggs även en energiskatt och på totalbeloppet även moms.


Fakta: Mest planerat i Stockholms län

Vattenfall Eldistribution, som äger och driver 13 000 mil regionala och lokala elnät, räknar med att höja den årliga investeringsnivån i elnätet från drygt 5 miljarder till 8-10 miljarder kronor.

I bolagets projektportfölj finns just nu cirka 4 000 projekt inplanerade runt om i landet – både regionalt och lokalt.

Större investeringar i portföljen 2023-2025:

Stockholms län: 4,2 miljarder

Norrbotten: 3,6 miljarder

Västra Götaland: 3,1 miljarder

Sörmlands län: 2,1 miljarder

Västerbotten 1,7 miljarder

Till detta kommer investeringar på mellan 0,7-1,4 miljarder i Uppsala län, Västmanlands län och Gävleborgs län.

Källa: Vattenfall

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!